null Beeld

Volgens Pfizer moeten alleen déze groepen oppassen voor bijwerkingen coronavaccin

Nu Groot-Brittannië volgende week al het coronavaccin Pfizer gaat inzetten, komt er steeds meer informatie over het vaccin naar buiten. Zo is er op de bijsluiter duidelijk te lezen dat er maar weinig ernstige bijwerkingen zijn van het coronavaccin en dat alleen sommige groepen met het middel moeten oppassen.

Het gaat dan om zwangere vrouwen, mensen met koorts

en mensen met aids.

Pfizer in Nederland

Hoewel de bijsluiter is opgesteld voor de Britse markt, is de kans groot dat het dezelfde informatie bevat als voor de EU. Hier wacht het middel momenteel nog op goedkeuring. Nederland gaat naar alle waarschijnlijkheid vanaf 4 januari beginnen met het inzetten van Pfizer, waarbij de ouderen voorrang zullen krijgen. Hierna zullen medische risicogroepen voorrang krijgen.

Lees ook:

Waarom de coronavaccinatie niet uit één, maar uit twee prikken bestaat

Bijwerkingen coronavaccin

In de bijsluiter van het coronavaccin is te lezen dat er vooral zeven symptomen vaak voorkwamen bij de groep testpersonen. Het gaat dan om vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, koorts, rillingen en pijn op de plek van de injectie. In slechts een paar gevallen meldde iemand ook een zwelling of roodheid op de plek van de injectie en misselijkheid. Ongeveer 1 procent van de testpersonen maakte hier melding van.

Niet geschikt voor zwangere vrouwen

Artsen krijgen het advies om goed op te letten op symptomen van een allergische reactie op het vaccin. Denk bijvoorbeeld aan kortademigheid, uitslag of zwelling van tong of gezicht. Daarnaast staat ook duidelijk vermeld dat het middel wordt afgeraden voor zwangere vrouwen. Ook krijgen vrouwen het advies om na een injectie twee maanden te wachten met een zwangerschap en geen borstvoeding te geven.

Andere groepen

Dat dit advies wordt gegeven is niet heel gek: bij veel medicijnen staat dit namelijk in de bijsluiter, omdat er dan te weinig deelnemers in het onderzoek zaten die zwanger waren. Ook is er niet voldoende onderzoek gedaan naar de effecten van het vaccin op kinderen onder de zestien jaar. Het middel wordt ook afgeraden voor mensen die lijden aan een ziekte als aids, last hebben van bloedingen of hoge koorts. In sommige gevallen kan een arts wel de beslissing nemen dat het vaccin toch het risico waard is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden