null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Volgens het RIVM kunnen ook weinig vaccinaties al een verschil maken

Hoewel de besmettingsaantallen eerder steeds verder afnamen, stijgen de cijfers de afgelopen dagen opnieuw. Maar gelukkig is het coronavaccin bijna beschikbaar. En volgens het RIVM is dat zelfs bij weinig vaccinaties goed nieuws. Ook dan kan het volgens de organisatie namelijk al veel verschil maken. 

En ook de vaccinatiestrategie speelt daarbij een belangrijke rol.

Weinig vaccinaties, veel verschil

Jaap van Dissel, Hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, en Jacco Wallinga, verantwoordelijke voor de rekenmodellen, leggen aan NOS uit dat wanneer de R net boven de 1 ligt, zoals in de afgelopen weken, je maar heel weinig vaccinaties nodig hebt om dit getal weer onder de 1 te brengen. Even een korte opfriscursus: die R staat voor ‘reproductiegetal’ of ‘besmettingsgetal’. Dat houdt dus in dat wanneer de R gelijk is aan 1, een besmet persoon gemiddeld ook één ander ziek kan maken. Er is dan geen toename, maar ook geen afname van het aantal besmettingen. De cijfers blijven dan constant.

Wanneer de R boven de 1 komt kan een besmet persoon dus meerdere mensen besmetten en kunnen de besmettingsaantallen exponentieel toenemen. Bij een R onder de 1 maakt een besmet persoon gemiddeld minder dan één persoon ziek. Dat betekent dat dat er steeds minder mensen besmet raken en de ziekte langzaam uitdooft. En dat die R met maar weinig vaccinaties weer onder de 1 komt, dat maakt volgens het RIVM dus echt al een belangrijk verschil.

Andere factoren

Wel blijft het een ingewikkelde vraag of, indien er weinig vaccins beschikbaar zijn, eerst ouderen of jongeren moeten worden gevaccineerd. Dat hangt af van het doel van de vaccinatie en de andere maatregelen. Als de basisregels ook met het vaccin nog van kracht blijven, dan zou het kunnen dat je aan een paar miljoen gevaccineerde mensen al genoeg hebt om de R onder de 1 te houden. Maar ook dat hangt weer af van hoe overdraagbaar het coronavirus blijft. Het is namelijk nog niet volledig duidelijk of gevaccineerden het virus nog wel op anderen kunnen overdragen.

Lees ook: Farmaciebedrijf Pfizer optimistisch over coronavaccin: ’90 procent effectief’

Vaccinatiestrategie

Nu het coronavaccin mogelijk al aan het eind van het jaar beschikbaar is, is het ook belangrijk om de juiste vaccinatiestrategie te kiezen. Welke leeftijds- en beroepsgroepen krijgen bijvoorbeeld voorrang? Ook dat is een ingewikkelde puzzel, omdat er daarvoor goed moet worden bedacht wat het doel is van de vaccinatie. Moeten er bijvoorbeeld zo veel mogelijk ouderen worden beschermd of moeten we zo snel mogelijk weer uit de gedeeltelijke lockdown komen? Op deze complexe puzzel hebben Van Dissel en Wallinga nog geen concreet antwoord.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, de Correspondent

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden