null Beeld

Volgende maand krijgen eerste Nederlandse vrijwilligers coronavaccin

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een coronavaccin. Om te onderzoeken wat de bijwerkingen zijn bij verschillende doseringen, moet het vaccin nu getest worden op proefpersonen. Vanaf volgende maand krijgen daarom de eerste Nederlandse vrijwilligers het coronavaccin toegediend. 

In totaal gaat het om 550 mensen: naast Nederlandse vrijwilligers krijgen ook Spaanse en Duitse. In ons land zullen 135 vrijwilligers in de ziekenhuizen van Groningen, Leiden en Utrecht worden gevaccineerd en getest. Zij zullen verschillende doseringen krijgen van het vaccin, om te kijken hoe hun lichaam op de hoeveelheden reageert en wat de bijwerkingen zijn.

Nederlandse vrijwilligers krijgen coronavaccin

Zo moet de optimale dosering worden vastgesteld. Het gaat om het coronavaccin van Janssen Vaccines in Leiden. De Europese Commissie wil van dit bedrijf zo’n 200 tot 400 miljoen vaccins bestellen. Als het coronavaccin succesvol blijkt, dan zal dit ook in Nederland op de markt komen. Dit zal op zijn vroegst in het voorjaar zijn.

Nog meer testrondes

De Nederlandse vrijwilligers die volgende maand het eerste coronavaccin krijgen, zijn onderdeel van een zogenoemde fase 2a-onderzoek. In de Verenigde Staten en België is al een fase 1-onderzoek gehouden, waarvan de resultaten binnenkort zullen binnenkomen. Na deze fases is er ook nog een fase 3-onderzoek. Daarbij draait het om de effectiviteit van het coronavaccin. Voor dat onderzoek krijgt een grote groep vrijwilligers voor een deel het coronavaccin toegediend, en een ander deel krijgt een placebo. Dit onderzoek zal plaatsvinden in landen waar het virus nog steeds oplaait.

Lees ook: Hoe veilig is het coronavaccin nu het onderzoek zo veel sneller gaat dan normaal?

Een jaar lang onder de loep

De Nederlandse vrijwilligers krijgen vanaf eind september het coronavaccin toegediend. Omdat het doel van dit onderzoek is om de bijwerkingen bij verschillende doseringen in kaart te brengen, worden deze testpersonen een jaar lang gevolgd. Dit moet een beter beeld geven van de langetermijneffecten van het vaccin. De 550 proefpersonen zijn gezonde Nederlanders tussen de 18 en 55 jaar, maar ook een aantal 65-plussers doen mee aan het onderzoek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Het Parool

Beeld | iStock

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden