Kan de vogelgriep honden en katten ziek maken? Zó zit dat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vogelgriepseizoen: virus kan honden en katten ook ziek maken

Het vogelgriepseizoen is weer begonnen. Hoewel we vooral druk bezig zijn met het coronavirus kampt Europa ook met een van de heftigste uitbraken van het vogelgriepvirus tot nu toe. Dat is niet alleen gevaarlijk voor vogels, maar ook honden en katten kunnen ziek worden door de vogelgriep. Híer moet je op letten.

En hoe gevaarlijk is zo’n besmetting voor jouw trouwe viervoeter?

Honden en katten ziek door de vogelgriep

Elk jaar rukt de vogelgriep weer op, maar dit jaar gaat het in Europa om de zwaarste golf in de geschiedenis. Dat resulteert er niet alleen in dat kuikens en kippen op pluimveehouderijen moeten worden geruimd, maar het virus kan ook in waterrijke natuurgebieden om zich heen slaan bij. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld in de Oostvaardersplassen al dode en besmette dieren aangetroffen. En dat is niet alleen gevaarlijk voor vogels, dit virus kan namelijk ook andere diersoorten besmetten. Zo kunnen volgens het Landelijk InformatieCentrum gezelschapsdieren (LICG) honden en katten ook ziek worden door de vogelgriep. De beestjes zouden vermoedelijk het virus oplopen als zij een besmette of dode vogel aanraken of eten.

Symptomen

Volgens het RIVM hebben pluimvee of vogels snel na een infectie met de vogelgriep de volgende klachten:

 • Sloomheid
 • Dier maakt geen geluid meer

Daarna kunnen de dieren last krijgen van klachten zoals:

 • Oogontstekingen
 • Ademhalingsproblemen
 • Diarree
 • Plotselinge sterfte

Ook bij honden en katten kunnen er klachten ontstaan zoals:

 • Sloomheid
 • Benauwdheid
 • Veel hijgen
 • Oogontstekingen
 • Zenuwkwalen (trillen of wankelen)

Hoe groot is het risico?

Volgens het RIVM kan het vogelgriepvirus sporadisch worden overgedragen op gezelschapsdieren zoals honden. Het gaat om zeer uitzonderlijke gevallen en hier is intensieve blootstelling voor nodig. Bijvoorbeeld bijtcontact met de besmette, dode vogels.

Lees ook:
Je hond met de pot laten mee-eten? Zo (on)veilig is dat

Besmetting voorkomen

Om de kans op een besmetting zo klein mogelijk te maken is het verstandig om je hond of kat niet in de buurt te laten komen van dode vogels. Bij buitenkatten is dat lastig te controleren, maar een hond kun je bijvoorbeeld tijdens het uitlaten aan de lijn doen in de buurt van een waterrijk gebied of vijver. Wees daarnaast deze periode – waarin de vogelgriep heerst – extra alert op de griepsymptomen bij je huisdier. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met de dierenarts.

Is de vogelgriep besmettelijk voor mensen?

In zeldzame gevallen kan de vogelgriep ook van dier op mens overgaan. Ook hierbij is direct en intensief contact nodig tussen de besmette en/of dode vogel. In dit geval kun je last krijgen van dezelfde verschijnselen als bij een normale griep, zoals:

In de meeste gevallen verloopt de vogelgriep bij mensen mild. Vooral in Azië bestaan er soorten vogelgriepvirussen waar mensen wel ernstiger ziek door kunnen worden.

Bron | MaxVandaag, RIVM
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden