null Beeld

Voedingscentrum vraagt politiek om actie: we krijgen niet genoeg vitaminen binnen

Het Voedingscentrum heeft politiek Den Haag opgeroepen om meer te doen voor een gezonde eetomgeving. Nederlanders worden namelijk niet alleen steeds dikker, we eten ook te weinig groenten, waardoor we minder vitaminen binnen krijgen dan wordt aanbevolen. Het instituut adviseert daarom onder andere om de btw op groente af te schaffen. 

Met het oog op de verkiezingen voor de Tweede Kamer, in maart volgend jaar, heeft het Voedingscentrum alle politieke partijen in Den Haag een brief gestuurd met een dringende oproep om in hun verkiezingsprogramma meer aandacht te besteden aan een gezondere eetomgeving voor volwassenen en vooral kinderen.

98 procent van de kinderen eet te weinig groenten

Want hoewel de pakken havermout, gojibessen en chiazaad uit de schappen vliegen, onze dagelijkse portie groenten eten blijkt voor de meeste Nederlanders een moeilijke opgave. Zo krijgt volgens de Voedselconsumptiepeiling uit 2011 nog geen twee procent van de kinderen voldoende groente binnen. Ook zijn steeds meer kinderen te dik. Van de volwassenen eet slechts drie tot veertien procent de aanbevolen hoeveelheid groenten, wat in 2011 nog 200 gram per dag was. Inmiddels geldt het advies om 250 gram groenten te eten.

Niet genoeg vitaminen

Het gevolg is dat een deel van de Nederlanders minder vitamine A, B1, C en E, magnesium, kalium en zink binnen krijgt dan wordt aanbevolen, aldus het rapport. Ook blijkt dat tien procent tot een kwart van de Nederlanders te weinig foliumzuur binnen krijgt. Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, zit vooral in groenten. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot vermoeidheid, darmstoornissen of zelfs depressie. De huisarts kan via een bloedtest bepalen of je een tekort hebt.

Dokter Rutger kan je vertellen hoe het voelt als je een magnesiumtekort hebt.

btw op groente afschaffen

Volgens het Voedingscentrum kan de overheid meer doen om ons gezonder te laten eten. Zo kunnen politici ervoor zorgen dat kinderen minder reclame voor ongezond eten te zien krijgen, en kunnen ze standaarden vaststellen waaraan schoollunches moeten voldoen. Door bovendien de btw op groente (nu zes procent) af te schaffen, maken politici het ons makkelijker om meer groente te kopen, stelt het Voedingscentrum. 'Gezond eten zou voor ieder kind, in ieder milieu, in overvloed aanwezig moeten zijn,' schrijft woordvoerder Roy Van der Ploeg op de website.

Het idee om btw op groente en fruit af te schaffen is niet nieuw. De Partij voor de Dieren en de SP stelden in juni ook voor om dit te doen. GroenLinks en PvdD hadden het al in hun verkiezingsprogramma staan. Het Voedingscentrum dringt er nu ook bij andere partijen op aan om dit te doen.

Meer gezonde keuzes in publieke ruimtes

Ook zou de politiek de eetomgeving in publieke ruimtes, zoals ziekenhuizen, kunnen helpen verbeteren. 'In ziekenhuizen zou je in de koffiehoek en in de automaat voornamelijk lekkere, gezonde snacks moeten kunnen vinden. Ook in musea en theaters kan het cateringaanbod een stuk gezonder,' aldus de woordvoerder. 'Politici kunnen stimuleren dat we in instellingen die deels worden betaald door de overheid, makkelijker iets gezonds kunnen eten.'

Duitsland: 400 gram groenten per dag

Vind je 250 gram groenten veel? Het is nog maar een fractie van wat in veel andere landen wordt geadviseerd. Zo worden ze in Australië op het hart gedrukt om elke dag minimaal 375 gram groente en twee stuks fruit te eten, in Duitsland is dit zelfs 400 gram (plus twee stuks fruit). Geen idee hoe je dat allemaal naar binnen moet werken? Met deze 6 manieren om meer groenten te eten haal je die Nederlandse portie groente met gemak.

Vitaminepil kan groente niet vervangen

Mensen die genoeg groente en fruit eten hebben een lager risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast is er een verband tussen de consumptie van groene bladgroente en een lager risico op diabetes type 2 en longkanker. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom groente de kans op ziekten verkleint. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van stoffen. Daarom kan een vitaminepil groente niet vervangen, aldus het Voedingscentrum.

Bron | Libelle TV (video), GFactueel.nl, Der Spiegel, eatforhealth.gov.au, 5amtag.de, Voedingscentrum

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden