null Beeld

Vind ik mijn werk nog wel leuk?

De auto brengen we regelmatig naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Maar waarom onderhouden we onze loopbaan niet, vraagt loopbaanprofessional Ria Freijsen zich af. Haar ‘Big 5’-vragen geven je inzicht in je wensen en ambities in de altijd veranderende arbeidsmarkt.

  1. VIND IK MIJN WERK NOG LEUK/ INSPIREREND?Loopbaanprofessional Ria Freijsen: “Gelukkig zijn de meeste mensen tevreden met hun baan. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Gezellige sfeer, interessant werk, routine en leuke collega’s kunnen allemaal redenen zijn om niet verder na te denken over je loopbaan. Het risico is echter dat ze daarmee onvoldoende stil staan bij hun toekomst. Pas als hun werk verandert of hun baan op de tocht komt te staan door inkrimping, reorganisatie of faillissement van het bedrijf, beseffen ze waar ze in hun loopbaan staan. De wereld om ons heen verandert en bedrijven zijn voortdurend in beweging. Als je je hiervan onvoldoende bewust bent, loop je het risico dat je straks met lege handen komt te staan. Om je hiervoor te behoeden pleit ik ervoor dat je geregeld het gesprek met jezelf aangaat over je dromen, wensen en ambities. Maar ook over de veranderingen in je werkomgeving. Ook al vind je het eng, het beste is om in te spelen op de veranderingen of beter nog: hierop te anticiperen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met je leidinggevende over wat je rol kan zijn in een nieuwe situatie. Ga op cursus, blijf leren. Of zoek een loopbaanprofessional die je verder kan helpen. Zo haal je meer uit je werk en ben je klaar voor je toekomst.”
  2. BEN IK DIGITAAL GENOEG?“Ik merk dat met name vrouwen van de oudere generatie terughoudend zijn als het aankomt op sociale media en werk. Digitalisering laten we liever over aan een jongere collega. Maar doe dit niet, want je kunt meer dan je denkt! Waarschijnlijk heb je zelf een smartphone of tablet die je privé gebruikt en zit je op Facebook. Waarom zou je dan niet meekunnen in de digitalisering op je werk? En ja, misschien is die jongere collega er handiger en sneller mee. Maar laat je er niet van weerhouden om het op te pakken. Stel jezelf open voor nieuwe mogelijkheden. Zo laat je ook aan je werkgever zien dat je bij blijft. Dat maakt je positie sterker in je huidige baan en in de arbeidsmarkt. Bovendien krijg je er meer zelfvertrouwen door. Dat heb ik zelf ook ervaren. Tien jaar geleden stonden sociale media en solliciteren nog los van elkaar, maar anno 2016 zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden.”
  3. KAN IK ME NOG LATEN OMSCHOLEN?“Ik zeg tegen mijn cliënten dat ze geen energie moeten verliezen aan de vraag wat ze níét kunnen. Ga altijd op zoek naar wat je wél kunt of wat je nog kunt ontwikkelen. Zo had ik een klant die boventallig was geworden door inkrimping van haar bedrijf. Ze werkte in de administratie, maar droomde al lang van een eigen pedicurepraktijk. Ze wist niet goed hoe ze het moest aanpakken, ze was al wat ouder en zag er niets in om opnieuw de schoolbanken in te gaan. Maar door onze gesprekken heeft ze er toch voor gekozen haar droom te volgen. Geweldig toch? Ze is aan een opleiding begonnen en is inmiddels al met vervolgopleidingen bezig. Vanmorgen was ik voor het eerst bij haar in de praktijk. Ze geniet van de keuze die ze heeft gemaakt. Je moet je niet laten tegenhouden door je leeftijd, omgeving of je angsten. Kom je er niet helemaal uit? Kijk dan samen met een loopbaanadviseur of je dromen haalbaar zijn. Breng in kaart welke stappen je moet zetten, dat geeft overzicht en rust. Neem de tijd voor omscholing. Geef niet na drie maanden de hoop al op als het even tegenzit. Pas na een jaar kun je een juiste conclusie trekken: past dit bij mij en wil ik dit écht? En bedenk: van elke cursus/opleiding word je hoe dan ook wijzer.”
  4. HOE STA IK ER STRAKS FINANCIEEL VOOR?“Hoeveel mensen liggen ’s nachts niet wakker van deze vraag? De tekorten in de pensioenfondsen of het inkorten van de uitkeringstermijn, je zou er zenuwachtig van worden. Maar we moeten onszelf niet angstig maken met doemscenario’s. Ik druk vrouwen op het hart dat ze goed geïnformeerd moeten zijn en moeten zorgen dat ze financieel zelfstandig zijn. Houd je bezig met financiële zaken en beslissingen. Het geeft je inzicht in hoe je ervoor staat. Dat maakt dat je goede keuzes kunt maken en je ’s nachts beter kunt slapen. Wil je weten hoe je er financieel voor komt te staan, maak dan een afspraak met een pensioenadviseur zodat je duidelijk in kaart kunt brengen wat je situatie is. Stel dat je een dag minder wilt gaan werken, maar je kunt de financiële consequenties niet goed overzien, ga dan naar je hr-afdeling om te bespreken wat je wensen voor gevolg hebben voor je salaris en je pensioen.”
  5. WAT WIL IK BEREIKEN?“Ik merk bij mijn cliënten dat ze vaak allang weten wat ze het liefst zouden willen doen. Maar ze zien allerlei beren op de weg die hun beletten dat doel te bereiken. Veel mensen vinden zó veel dingen leuk, dat ze niet kunnen kiezen waarvoor ze echt willen gaan. Ze worden belemmerd om stappen te nemen, omdat ze bang en onzeker zijn en een gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Komt er bijvoorbeeld een zwaardere functie vacant, dan zijn vrouwen sneller geneigd om deze aan zich voorbij te laten gaan. Want ‘wat zullen mijn collega’s wel niet denken?’ of ze twijfelen aan hun eigen deskundigheid. Ook tijdens het onderhandelen over het salaris zijn vrouwen vaak terughoudend. Ze gaan sneller akkoord met een lager salaris om maar niet lastig gevonden te worden. Mannen ‘bluffen’ zich hier makkelijker doorheen. Vrouwen laten zich helaas vaker belemmeren door negatieve gedachten over zichzelf dan mannen: dat kan ik toch niet, ik ben niet goed genoeg, dat durf ik niet, wie zit er nou op mij te wachten. Dat is zonde, want zo kom je geen stap verder. Bij vrouwen zie ik vaak een grote betrokkenheid bij hun werk, hun collega’s, de sfeer et cetera. Maar als er dingen misgaan, kan dat al gauw leiden tot mopperen en roddelen. Doorgaans is dat niet effectief, want je betrokken voelen is iets anders dan echte invloed uitoefenen. Als je merkt dat je geen invloed op de situatie kunt uitoefenen, laat het dan los. Het is effectiever om je energie te steken in het ontwikkelen van jezelf dan aan het veranderen van anderen of de omgeving. Als je het idee hebt dat je wordt onderbetaald, ga dan in gesprek met je leidinggevende in plaats van te mopperen bij het thuisfront of collega’s. Dat geldt ook voor ontwikkelingen en kansen op het werk. Laat merken dat je bereid bent om in jezelf te investeren of dat je bereid bent om een nieuwe klus op te pakken. Dan zal je baas je sneller een cursus aanbieden. Zorg dat je in beweging blijft. Want stilstaan betekent achteruitgang.”

Loopbaanadviseur Ria Freijsen begeleidt mensen die worstelen met de Big 5-vragen. Kijk voor meer informatie op: talentwerk.nl.

Tekst | Annemarie van Looij

Foto | Sanoma Media Assets Delivery

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-14. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook onderstaande video over het creëren van een thuiswerkplek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden