null Beeld

Vijf vragen over parodontitis

Als er iets mis is in je lichaam, is de tandarts vaak de eerste die het ziet. Vooral parodontitis is een teken van (naderend) gezondheidsgevaar.

Marie-Chris Donders is onderzoekster en kaakchirurg in opleiding aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. In haar promotieonderzoek kijkt zij onder andere naar het verband tussen parodontitis en het risico op een hartinfarct. We stelden haar vijf vragen.

Wat is parodontitis en waarom moeten we het serieus nemen?

“Parodontitis is een chronische ontsteking van het tandvlees. Het ontstaat als gevolg van een onfortuinlijke reactie van ons immuunsysteem op bepaalde bacteriën in de mondholte. In een doorgeschoten en bovendien niet effectieve poging de bacteriën te doden, maken immuuncellen een stof aan die het tandvlees en de botstructuren aantast waarin tanden en kiezen zijn verankerd. Er ontstaan zogenoemde pockets, ruimtes waar het tandvlees niet meer goed hecht aan het gebit. Hoe meer pockets er ontstaan en hoe dieper ze zijn, hoe ernstiger de ontsteking. Parodontitis is de belangrijkste oorzaak van het verlies van tanden en kiezen. Nog verontrustender is dat er een sterk verband bestaat tussen parodontitis en met name diabetes en hart- en vaatziekten. Bovendien komt het erg veel voor. Ongeveer de helft van de Nederlanders van vijftig jaar en ouder heeft het in enige mate.”

Is het goed te behandelen?

“In principe wel. Als de tandarts parodontitis vaststelt, zal hij je voor een behandeling doorverwijzen naar een parodontoloog of een gespecialiseerde mondhygiënist. Die reinigt het gebit diep onder het tandvlees, waar je met je tandenborstel niet bijkomt. Eventueel snijdt de parodontoloog wat tandvlees weg, zodat er geen pockets meer zijn. Door vervolgens heel goed te poetsen en te ragen kunnen patiënten de ontsteking meestal onder controle houden. Maar dit vergt veel discipline. Periodieke reiniging door de mondhygiënist blijft doorgaans nodig.”

Is er een verband tussen parodontitis en het risico op een hartinfarct?

“Ja, het staat vast dat er een verband is met hart- en vaatziekten. Mensen met parodontitis hebben twee keer zo veel kans op een hartinfarct. Wat we niet weten, is of de parodontitis een rol speelt in het veroorzaken ervan. We vermoeden van wel, maar het kan ook zijn dat een onbekende factor beide problemen veroorzaakt. We weten dus ook niet zeker of behandeling van parodontitis het risico op een hartinfarct verlaagt. In mijn onderzoek probeer ik daar meer licht op de te werpen.”

Hoe zou parodontitis hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken?

“De ontstekingsreactie blijft niet beperkt tot de mond. Bacteriën en ontstekingsfactoren komen via het tandvlees in de algemene circulatie terecht. Ze veroorzaken onder meer dat zich gemakkelijker bloedstolsels vormen. Maar er zijn nog talloze andere ingewikkelde mechanismen die het hart en de kransslagaderen zouden kunnen beschadigen. Er is ook een genetische component. Het lijkt steeds waarschijnlijker dat mensen met een bepaalde variant van het ANRIL-gen, een gen dat onder meer een rol speelt bij ontstekingsprocessen, een verhoogd risico lopen op zowel parodontitis als hart- en vaatziekten. Mijn onderzoek geeft aanwijzingen dat parodontale behandeling juist bij hen de prognose verbetert.”

Moet je bij bloedend tandvlees meteen bang zijn voor een hartinfarct?

“Nee. Er zijn ook mensen bij wie het tandvlees snel bloedt, maar die geen parodontitis hebben. En als je wel parodontitis hebt, betekent dat nog niet dat je een hartinfarct krijgt. Maar het risico is wel degelijk verhoogd, net als dat op diabetes. Ik vind dat patiënten door de tandarts moeten worden geïnformeerd over die risico’s. Zij zouden bij de diagnose parodontitis door de tandarts ook altijd moeten worden doorgestuurd naar de huisarts, met name om zich te laten onderzoeken op diabetes. Momenteel gebeurt dat vrijwel niet. Omgekeerd zou het wenselijk zijn dat huisartsen en cardiologen patiënten met een verhoogd risicoprofiel standaard doorsturen naar de tandarts of parodontoloog. Het grote probleem is dat parodontitis door de zorgverzekeraars onterecht vooral wordt gezien als een cosmetisch probleem. Je moet behoorlijk zwaar aanvullend verzekerd zijn om parodontale behandeling vergoed te krijgen. Ik hoop dat mijn onderzoek ertoe kan bijdragen dat die scheve situatie verandert.”

Dit is een gedeelte uit het dossier 'Tikkende tijdbom in je mond?' uit Margriet 2017-13. Deze editie kun je nabestellen via Tijdschrift365.nl. Ook kun je het hele dossier lezen via Blendle.

null Beeld

Tekst | Melchior Meijer

Foto | Sanoma Media Assets Delivery

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden