null Beeld

Vijf vragen over de therapie EMDR

De resultaten zijn verbluffend: 90 procent van de mensen die EMDR hebben ondergaan, knapt op. GZ-psycholoog en EMDR-therapeut Sandy Smit-Paulides licht toe hoe je met het stimuleren van oogbewegingen de pijnlijkste momenten uit je leven aanpakt.

Dat praten goed is voor de verwerking van akelige ervaringen, klinkt logisch. Maar oogbewegingen? Hoe komt iemand erbij om dit te gaan onderzoeken?

“Het werd per toeval ontdekt. De Amerikaanse psychologe Francis Shapiro merkte dat haar ogen spontaan heen en weer schoten bij de gedachte aan een nare herinnering. Wat haar ook opviel: de herinneringen werden na die oogbeweging minder pijnlijk. Dit is ze verder gaan onderzoeken en van daaruit ontstond EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing.”

Dat klinkt haast te mooi – en te simpel – om waar te zijn. Hoe gaat zo’n behandeling in z’n werk?

“Tijdens een behandeling ga je terug naar het pijnlijkste beeld van een nare gebeurtenis, bijvoorbeeld het moment dat je gebeten werd door een hond, dat je je partner betrapte met een ander of dat je als klein meisje werd buitengesloten door vriendinnen. Die beelden ga je met EMDR behandelen. De therapeut zal je vragen de pijnlijke gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende actie. In veel gevallen zijn dat handbewegingen van de therapeut die je volgt met je ogen.”

Waarom werkt het zo goed?

“EMDR gaat uit van het idee dat je geen twee complexe dingen tegelijkertijd kunt doen: je kunt niet de tafel van negen opzeggen én pianospelen. Of: met je trauma’s bezig zijn én handbewegingen volgen. Het werkgeheugen kan zo veel taken tegelijkertijd niet aan. Er is dan geen ruimte meer om volledig aandacht te hebben voor de negatieve emoties die aan de traumatische herinnering kleven. Overgevoelige herinneringen worden zo neutraler opgeslagen.”

Kunnen we al onze psychische pijn ‘weg wapperen’?

“Oorspronkelijk was EMDR bedoeld om trauma’s te genezen, maar het wordt steeds duidelijker dat het ook heel goed werkt bij andere klachten die hun wortels hebben in het verleden. Zoals bij faalangst, een negatief zelfbeeld, eetstoornissen, depressie en een grote last van schuldgevoel. En bij overmatig drankgebruik, doordat de positieve lading van een fles wijn wordt gehaald. Ik heb zelf ook EMDR gedaan: binnen één sessie was ik verlost van mijn angst om te spreken voor groepen."

Kijk voor meer over de EMDR-praktijk van Sandy Smit-Paulides op haar website: sandysmit.nl.

Tekst: Otje van der Lelij

Foto: Sanoma Media Assets Delivery

Dit is een gedeelte uit het dossier 'Allemaal op de sofa' uit Margriet 05-2017. Wil je het hele dossier lezen? Bestel dan Margriet 05-2017 na via Tijdschrift365.nl. Of lees het dossier via Blendle.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden