null Beeld

Vijf trombosemeldingen en één sterfgeval na 400.000 AstraZeneca-prikken in Nederland

Ook in Nederland heeft het AstraZeneca-vaccin bij een klein aantal mensen voor flinke bijwerkingen gezorgd. Van de 400.000 mensen die het vaccin hebben gekregen, zijn er bij vijf personen trombose en een lager aantal bloedplaatjes waargenomen.

Eén van deze personen overleed zelfs nadat er een bloedprop ontstond in de longen, waarna een longembolie haar fataal werd. Dit meldt bijwerkingencentrum Lareb vandaag.

Alleen trombosemeldingen van vrouwen na AstraZeneca-prik

Alle vijf gevallen van trombose zijn vastgesteld bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Zij kregen zeven tot tien dagen na de prik te maken met de eerste klachten. In heel Europa werden eerder nog 25 meldingen van trombose en een lager aantal bloedplaatjes gemeld na twintig miljoen AstraZeneca-prikken. De kans op trombose wordt daarmee zó klein geacht (0,000125 procent), dat experts niet konden aantonen dat er daadwerkelijk een verband is tussen trombose en het AstraZeneca-vaccin. Het verband is hiermee ook niet uitgesloten, maar de voordelen in de strijd tegen het coronavirus wegen volgens deskundigen zwaarder dan de medische klachten.

Lees ook:

Dít blijkt de oorzaak te zijn van de gevaarlijke bijwerking van het AstraZeneca-vaccin

Volgende week opnieuw gesprekken

De Nederlandse meldingen zijn doorgestuurd naar de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), voor vervolgonderzoek. De EMA zal volgende week weer verder praten over het vaccin. Duitsland heeft inmiddels besloten om het AstraZeneca-vaccin alleen toe te dienen aan mensen van zestig jaar en ouder. Nederland heeft hier van afgezien. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is het niet nodig om onderscheid te maken in leeftijd, omdat de klachten zo weinig voorkomen.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden