null Beeld

Vijf goed bewaarde geheimen van het Zweedse woonwarenhuis

Van de boekenkasten tot het kenmerkende vierkante tafeltje: je hebt ongetwijfeld een product van Ikea in huis staan.  Maar kende je deze vijf goed bewaarde geheimen van het Zweedse woonwarenhuis al?

1 Het pad van Ikea

De vestigingen van het blauw-geel gekleurde woonwarenhuis hebben allemaal één pad, dat door de hele winkel loopt. Van keukens tot kasten en spullen voor in de kinderkamer: je ziet ze allemaal als je dit pad afloopt. Medewerkers hebben zelfs een codenaam bedacht voor het pad: de ‘Long Natural Path’ (het lange natuurlijke pad) of de ‘Long Natural Way’ (de lange natuurlijke weg), zo meldt de Amerikaanse website mentalfloss.com. Volgens het magazine The New Yorker moet het gangpad ook elke vijftien meter een bocht maken, opdat klanten zich niet vervelen.

2. De snellere routes

Als je geen zin hebt om het hele pad af te lopen, kun je de snellere routes gebruiken. Die zijn er uit veiligheidsoverwegingen, voor medewerkers of voor mensen die slecht ter been zijn en specifiek ergens moeten zijn, zo weet want.nl. Je herkent de routes aan ongemarkeerde deuren (waar dus niet ‘enkel voor medewerkers’ op staat). Kijk ook eens omhoog: daar vind je aanduidingen voor de kortere routes. Let wel, deze shortcuts veranderen om de zoveel tijd. Dit, omdat de woonketen de klanten zoveel mogelijk langs de ‘Long Natural Path’ wil laten lopen. Mensen die de winkel vaker bezoeken, weten op een gegeven moment precies hoe ze snel bij een bepaalde afdeling komen en dat is iets wat Ikea - heel waarschijnlijk - niet graag ziet.

3. Dutje op bed

Ben je een beetje moe of wil je simpelweg even een bed uitproberen? Ga gerust op een bank of bed liggen en doe een dutje. De dekbedden in het woonwarenhuis liggen er niet alleen voor de show, maar ook om uit te proberen. Weet wel dat ze niet brandschoon zijn. Volgens Jana, een Ikea-medewerkster uit Texas, worden de kussens op de bedden eenmaal per maand verwisseld en worden de kussenslopen alleen verwisseld als ze zichtbaar vuil zijn. Hetzelfde geldt voor dekbedden en dekbedovertrekken, zo weet mentalfloss.com. Hoe dat zit in de Nederlandse filialen, is niet bekend.

4. Afdeling met hebbedingen

Je hebt het ongetwijfeld weleens meegemaakt: je kwam voor een bureaulamp, maar ging ook met geurkaarsen, die set glazen, een pak servetten, een setje aardappelschilmesjes en, vooruit dan maar, een blauwe afwasborstel de winkel uit. Dat komt door de slimme strategie die het woonwarenhuis, net als andere winkels, hanteert. Ikea heeft bepaalde afdelingen ingericht waar je goedkope, praktische spulletjes ziet. Van die spullen waarvan je niet wist dat je ze nodig had, tót het moment dat je ertegen aan loopt. Door die producten op plekken uit te stallen waar je vaak langs loopt, eindig je voor je het weet met allerlei spullen die je niet écht nodig hebt in je gele tas, aldus want.nl.

5. De muren zijn (vaak) te verstellen en veranderen

Dat de muren van het woonwarenhuis snel te verstellen en te veranderen zijn, is eigenlijk logisch. Medewerkers kunnen er op die manier beter bij, wanneer de winkel opnieuw wordt ingericht of wanneer er schoongemaakt moet worden.

Bronnen | want.nl, mentalfloss.com, newyorker.com

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden