null Beeld

Verplicht thuiswerken: zo blijf je productief én houd je het gezellig

De uitbraak van het coronavirus maakt flink wat los in Nederland. We mogen niet meer met grote groepen bij elkaar komen, moeten proberen het openbaar vervoer te vermijden en zo veel mogelijk thuiswerken. Een dagje thuis je werk doen is meestal wel lekker, maar na een paar dagen gaan wij onze collega’s wel missen.

Met deze vijf tips zorg je dat al je werk gedaan krijgt, en het tóch nog gezellig hebt.

1. Kleed jezelf aan

Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om lekker in je pyjama te werken als je vanuit huis moet werken. Als je niet met de auto of het openbaar vervoer naar je werk hoeft, is het heel makkelijk om in je slaapoutfit achter je laptop te kruipen. Maar het is juist wel heel belangrijk om te zorgen dat je een werksfeer creëert. Zorg ook dat je gewoon aan een bureau of eettafel gaat zitten en niet op de bank of in bed blijft liggen.

2. Maak een planning

Maak aan het begin van de dag een planning met daarop realistische doelen. Zet die plannen op een to do-lijstje en streep iedere taak af wanneer je klaar bent. Dat geeft niet alleen een voldaan gevoel, het helpt je om overzicht te houden. Als je lijstje klaar is, sluit de dag dan ook af en zorg dat je niet meer met werk bezig bent. Morgen weer een (werk)dag.

3. Houd pauzes en plan sociale interacties

Het is natuurlijk aantrekkelijk om in één stuk door te werken thuis, zodat je een uurtje eerder klaar bent, maar dat is niet echt aan te raden. Plan twee of drie pauzes in waarin je écht even stopt met werken. Als je op het werk aan de slag bent, spreek je bij de koffieautomaat ook je collega’s vaak even over koetjes en kalfjes, dus moet je daar tijdens het thuiswerken ook even de tijd voor nemen. Stuur je collega’s of een vriendin even een berichtje voor een kort gesprekje, en dan kun je daarna weer met frisse moed verder!

4. Zorg dat je genoeg frisse lucht krijgt

Als je aan het thuiswerken bent, hoef je in principe de deur niet uit om naar je werk te gaan, en daarom kan de verleiding groot zijn om lekker de hele dag binnen te blijven. En dat terwijl frisse lucht júist zo goed voor ons is. Nu is het in deze tijd van het coronavirus niet verstandig om vaak naar buiten te gaan en je onder de mensen te begeven (dat is immers waarom we thuis moeten werken), maar toch kun je daar wel wat aan doen. Ook een open raam naast je werkplek kan je al genoeg frisse lucht geven om voor een energieboost.

5. Geniet er ook een beetje van

Natuurlijk is het niet de ideale situatie als je verplicht thuis moet werken door het coronavirus, maar dan moeten we er toch maar het beste van maken. Kijk ook eens naar de voordelen. Je hoeft minder vroeg op te staan, want je hoeft niet naar je werk te reizen. De koffie thuis smaakt vást lekkerder dan op je werk, dus geniet daar ook maar lekker van. Plus, je bent niet afhankelijk van wat de kantine vandaag serveert, want je kunt gewoon een lunch uit je eigen koelkast pakken.

Bron | SoChicken, Monsterboard, Vaker Vrolijk

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden