null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verpleegkundigen luiden noodklok over zomerstress: ‘Patiënten wassen zichzelf’

Verpleegkundigen lopen op hun tandvlees deze zomer. Nog meer dan vorig jaar, blijkt uit een peiling van de beroepsvereniging V&VN.

En dat leidt tot schrijnende situaties.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Douchebeurt en steunkousen overslaan

Het aanhoudende personeelstekort in de zorg en de vakanties zorgen voor een boel stress onder verpleegkundigen. Sommigen worden zelfs gevraagd eerder van vakantie terug te komen. Maar ook cliënten zijn slachtoffer van de zomerstress, doordat er manieren worden gezocht om kortere rondes te maken. "Zo vragen we aan cliënten of ze een dagje zonder steunkousen kunnen", vertelt een wijkverpleegkundige aan het AD. "Dat scheelt weer tien minuten per cliënt." En er worden douchebeurten overgeslagen: "We vragen de patiënt dan om zichzelf te wassen."

Uitzendkrachten en mantelzorgers

Gelukkig zijn er ook uitzendkrachten die bijspringen, maar die zijn lang niet zo kundig als de ervaren verpleegkundigen. Bovendien vinden cliënten het niet prettig om zoveel wisselende gezichten te zien. "Ik wil alleen door een bekende worden gewassen, zeggen ze. Maar dat kunnen we helaas niet garanderen, tenzij de familie bijspringt." Maar de mantelzorgers gaan ook gebukt onder de stress die het met zich meebrengt, zeker in de zomervakantie.

Teveel uitstroom

Gezorgd moet er worden, dus er zit voor mensen in de zorgsector niet veel anders op dan stug doorgaan - met hulp van uitzendkrachten en mantelzorgers. Maar ja, hoe wordt het probleem dan aangepakt? De V&VN hamert erop dat er meer moeite moet worden gedaan voor het behoud van personeel. Er is nog teveel uitstroom en daardoor gaten die gedicht moeten worden. Als het nog langer op deze manier doorgaat, vrezen ze dat er nóg meer medewerkers hun biezen pakken door de extreme werkdruk.

Bron | AD

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden