null Beeld

Verkoeling nodig? Zo kun je je ventilator het beste richten

Na een paar warme dagen worden de temperaturen deze week pas echt tropisch. En dus zijn de ventilatoren in veel (web)winkels niet aan te slepen! Maar heb je je weleens afgevraagd hoe die verplaatsing van lucht kan zorgen voor een verkoelend effect? En wat is nou de beste plek om hem op te richten?

Tijdens deze hete, kleffe plaknachten is een ventilator bijna een must voor elk huishouden. De apparaten verplaatsen lucht, waardoor er telkens een vers laagje op je warme huid terecht komt. Het beste effect bereik je, als de temperatuur in je omgeving lager is dan je lichaamstemperatuur.

Warme lucht

Toch kan een ventilator ook nuttig zijn, als de temperatuur boven de 38 graden uit stijgt. “De warmere lucht draagt dan bij aan de verdamping van zweet”, vertelt Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam aan De Volkskrant.“ Je huid onttrekt warmte door over te gaan van vloeistof naar gas. Dat werkt verkoelend.”

Luchtvochtigheid

Daarnaast dragen andere factoren bij aan de effectiviteit van een ventilator. “Niet alleen de omgevingstemperatuur en de temperatuur van de huid, maar ook van hoe goed iemand kan zweten en wat de luchtvochtigheid is, zijn bepalend’, zegt Daanen. “Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, verdampt zweet minder goed omdat de lucht dan minder damp kan opnemen.”

Beste tactiek

Wie zijn lichaam optimaal wil koelen, doet er bovendien verstandig aan om de waaier zo te plaatsen dat de lucht op gezichtshoogte wordt ververst. “Het voorhoofd produceert relatief veel zweet, vergeleken met de rest van het lichaam’, legt Daanen uit. “Daarnaast is het gezicht ook extra gevoelig voor temperatuursveranderingen, waardoor het prettiger is om voor je gezicht te waaieren.”

Alternatief

Wie zich in een hete, vochtige ruimte bevindt, kan de lucht proberen te koelen met een ventilator met nevelfunctie. “Het wordt dan wel vochtiger, maar het verdampende vocht trekt ook een beetje warmte uit de lucht”, adviseert Daanen. Daarnaast raadt de wetenschapper aan om koude dranken te drinken. “Vooral ijsslurries zijn goed. Dat begint als ijs, maar in je lichaam wordt het een vloeistof. Ook die faseovergang onttrekt warmte aan het lichaam en verkoelt je daarmee van binnenuit.”

Bron| De Volkskrant

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden