null Beeld

Verhuizing Trump naar Witte Huis: van tandenborstel tot koelkast met zijn favoriete eten

Donald Trump legt om 18.00 uur Nederlandse tijd op de trappen van het Capitool de presidentiële eed af. Hiermee wordt de New Yorkse miljardair de 45ste president van de Verenigde Staten. Op hetzelfde moment vindt er even verderop de presidentiële verhuizing plaats.

"Die verhuizing is een militaire operatie. Daar staat eigenlijk niemand bij stil," vertelt voormalig Witte Huis-medewerker Bradley A. Blakeman tegen de NOS. Barack Obama neemt vandaag definitief afscheid van het Witte Huis. "Wanneer Donald Trump ongeveer zes uur later voor het eerst als president het Witte Huis binnenloopt, zal het voelen alsof hij er al vier jaar woont," vertelt Blakeman. Blakeman werkte van 2000 tot 2004 voor president George W. Bush en beheerde indertijd diens agenda.

Gevulde koelkast

"Trumps schoenen zullen al keurig in de kast zijn opgeborgen en zijn tandenborstel ligt in de badkamer. De muren zijn opnieuw geverfd en de koelkast is gevuld met zijn favoriete eten. Sterker nog: foto's van Trumps inauguratie zullen al door het hele Witte Huis te zien zijn."

Pas op het moment dat Obama in de limousine stapt en naar het Capitool zal rijden om zijn opvolger de eed te zien afleggen, mogen zijn medewerkers de laatste spullen inpakken. "Het huis is immers nog van president Obama, dus dat moet dan ook zo voor hem voelen als hij de deur van het Witte Huis voor de laatste keer achter zich dichttrekt," laat Blakeman weten.

Kerstdecoraties

"De spullen van de komende president liggen opgeslagen in pakhuizen in Maryland, waar bijvoorbeeld ook alle kerstdecoraties van het Witte Huis worden opgeborgen. "Een saillant detail: de nieuwe president moet zelf het vervoer van zijn spullen naar het magazijn betalen."

"Wanneer Trump zijn eed heeft afgelegd, gaan de hekken van het Witte Huis open voor de verhuiswagens van president Trump. Om 12.01 uur lokale tijd dus, geen seconde eerder."

null Beeld

Trump en Obama in de Oval Office in het Witte Huis, 10 november 2016.

Vakantie voor de Obama's

De Obama's zullen dus afscheid moeten nemen van het Witte Huis. Het gezin heeft een huis gehuurd in Kalorama, een exclusieve wijk in Washington. Maar voordat ze daar hun intrek nemen, gaan ze eerst op vakantie naar Palm Springs in Californië. Ze vliegen daarnaartoe in de Special Air Mission 29000, hetzelfde vliegtuig dat Obama gebruikte als president. De vlucht is het laatste beetje presidentiële luxe, want op de terugweg staat het overheidstoestel niet meer tot de beschikking van de Obama's.

Bron: NOS

Foto's: ANP

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden