null Beeld

Veiligheid voorop: zo herken je een lekke band tijdens het autorijden

De meeste moderne auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met een sensor die de luchtdruk van de autobanden meet. Handig, want zo wordt je op tijd gewaarschuwd bij een lekke band. Maar wat nu als jouw auto niet over een sensor beschikt? Hoe kun je zelf een lekke band herkennen en wat moet je in zo’n geval doen?

Het rijden op een lekke band kan erg gevaarlijk zijn: een auto kan onvoorspelbaar reageren op plat rubber en doorrijden kan alleen maar nog meer schade aan de auto veroorzaken. Heb je het gevoel dat er iets mis is? Zet de auto dan zo snel mogelijk aan de kant.

Herkennen van een lekke band

Bij auto’s met een sensor krijg je een waarschuwing, door middel van een mededeling of een brandend lampje, op het dashboard. Mocht jouw auto dit systeem niet hebben, dan heb je waarschijnlijk ook al snel door dat het foute boel is. Het rolgeluid van de autoband zal veranderen. Vlak na het lek gaat het rubber harder ‘zoemen’. Als er nog minder lucht in de band zit, dan hoor je al snel een klapperend of kloppend geluid. Ook merk je waarschijnlijk dat de auto anders stuurt (zeker als het lek bij één van de voorste banden zit). De besturing zal zwaarder aanvoelen en de auto reageert minder precies. Zodra je het stuur loslaat zul je ook merken dat hij naar een bepaalde kant afwijkt.

Lees ook: deze temperatuur in een rijdende auto kan levensgevaarlijk zijn

Wat moet je doen?

Heb je het vermoeden dat de band lek is? Blijf dan rustig en houd het stuur goed vast. Zet de alarmlichten aan en laat rustig het gas los zonder hard te remmen. Zorg dat je een veilige plek vindt, het liefst niet naast de doorlopende rijbaan. Doe al je passagiers (en jezelf) veiligheidshesjes aan en zet ook altijd een gevarendriehoek neer. Haal de reserveband of het reparatiesetje uit de auto, deze liggen vaak in de achterbak onder de vloer. Het reparatiesetje bevat een dichtende vloeistof die je via het ventiel in de band spuit met een compressor. Hiermee kun je de band tijdelijk dichten zodat je naar de dealer kunt rijden om de band te laten repareren of vervangen.

Bron | AD

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden