null Beeld

Veertig procent van de insectenpopulatie wordt met uitsterven bedreigd – dit kun jij doen

Experts spreken van een ‘insecten apocalyps’; de insectenpopulatie gaat met zorgwekkende snelheid omlaag. Hierdoor wordt meer dan veertig procent van de insecten met uitsterven bedreigd. En dát heeft grote gevolgen voor ons.

Insectenbestuivers

Zo’n driekwart van alle landbouw is afhankelijk van insectenbestuivers. Als die insecten er niet meer zijn, worden planten niet bestuift en groeit er niks meer. In de toekomst zullen er dan geen producten als aardbeien meer zijn. “Je kunt geen 7.5 miljard mensen voeden zonder insecten,” waarschuwt professor biologie Dave Goulson.

Uitstervende soorten

Eerder dit jaar ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Sydney dat de insectenpopulatie ieder jaar met 2,5 procent daalt. Van deze insectenpopulatie wordt zo’n 41 procent -van alle insectensoorten- met uitsterven bedreigd. In Noord-Amerika is er al een hommelsoort uitgestorven en de vlinderpopulatie is met een derde gedaald.

Oorzaken uitsterven insectenpopulatie

Als gevolg hiervan wordt ook de vogelpopulatie bedreigd – zij leven immers van insecten. De grootste oorzaak van de bedreiging is verlies van woongebied. Ook klimaatverandering en pesticiden, die voor de landbouw worden gebruikt, hebben ermee te maken.

Dit kun je zelf doen

Gelukkig kunnen we zelf een steentje bijdragen om de sterfte tegen te gaan. Begin daarvoor gewoon in je eigen achtertuin. Hieronder vind je een lijstje van een aantal dingen die je kunt doen om de insecten te helpen:

  • Maai het gras minder vaak en laat in een deel onkruid staan. Onkruid, zoals paardenbloemen, trekken bijen aan. Ook kattenkruid en lavendel zijn fijn voor bijen en vlinders.
  • Maak een insectenhotel. Dit doe je door wat oude boomstammen of hopen met bladeren te laten liggen. Deze trekken insecten aan waar vogels zich graag mee voeden.
  • Een vijvertje trekt libelles en andere beestjes aan, die graag in de buurt van water zijn.
  • Als je het echt groots wilt aanpakken, kun je aan de gemeente vragen of ze meer aandacht willen besteden aan ruimtelijke gebieden, zoals parken. Deze kunnen ze bijvoorbeeld insectvriendelijk inrichten.
  • Vermijd te allen tijde het gebruik van pesticiden.

Bron | CNN

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden