null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Veel ouderen vrezen eenzame zomer: ‘Onderschat de kracht van een kaartje niet’

De coronacrisis kent veel gevolgen. Een daarvan is eenzaamheid. Er staat veel ouderen een behoorlijk eenzame zomer te wachten.

Tenminste, dat verwacht zeker een derde van hen, zo blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Risicogroep

Wat het coronavirus betreft, zijn ouderen een van de grootste risicogroepen. Uit voorzorg zijn veel sociale contacten met 70-plussers daarom op een lager pitje gezet, op dringend advies van het RIVM. En maanden later is dat nog steeds zo.

KBO-PCOB voerde onder 1300 senioren met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar een enquête uit. 35 procent van hen gaf aan dat ze deze zomer meer negatieve gevoelens zoals eenzaamheid en somberheid verwachten te ervaren dan in voorgaande zomers. En daar kan Els* (87), alleenstaand, zich ook goed iets bij voorstellen. "Zeker omdat het eind van deze situatie nog niet in zicht is."

Bang voor het coronavirus

Els woont alleen in een bejaardenflat in het Noord-Hollandse Wormer. "Veel bewoners hier zijn zo bang voor het coronavirus dat ze helemaal niet buiten komen", vertelt ze. Daar merkt zij zelf ook de gevolgen van voor haar eigen gemoedstoestand. "Ik heb daardoor weinig contact met de mensen die hier wonen, dan zijn er momenten dat ik me ook eenzaam voel."

Daarbij heeft Els deze coronacrisis een groot verlies meegemaakt: ze is onlangs een dierbare vriendin verloren aan het coronavirus. "Ik kreeg een telefoontje: ze is er niet meer", zegt Els, na te omschrijven hoe die vriendin binnen enkele dagen overleed nadat ze aangaf last van haar hoofd te hebben en veel te hoesten. Je loopt als senior nu extra risico om je vrienden van dezelfde leeftijd te verliezen. "Ik kon altijd ongevraagd even naar haar toe gaan voor een kopje koffie", vervolgt Els. "Dat is er nu ook niet meer. Nu zijn ze haar huis aan het leeghalen."

Appen en bellen

Gelukkig ervaart Els ook zeker lichtpuntjes in deze crisis. Zo heeft ze veel contact met haar (klein)kinderen via de telefoon en komen zij sinds kort weer voorzichtig over de vloer, "maar wel met anderhalve meter afstand, dus geen gekus en geknuffel". En misschien wel het allergrootste hoogtepunt: ze is overgrootmoeder geworden. "Ik krijg veel foto's van de baby toegestuurd."

Lang leve social media. Niet voor niets geeft 40 procent van de geënquêteerden in het onderzoek van de KBO-PCOB aan dat gebruik van digitale mogelijkheden hen minder eenzaam laat voelen. Of het nu door (video)bellen is waarbij ze ook even hun ei kwijt kunnen, of bijvoorbeeld foto's van (achter)(klein)kinderen via WhatsApp ontvangen. "Maar onderschat de kracht van een kaartje ook niet", spreekt Els uit ervaring.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Eenzame zomer voorkomen

Gelukkig is Els nog goed ter been en naar eigen zeggen "redelijk gezond", waardoor ze elke dag een wandeling van drie kwartier maakt. Zo'n ommetje of gewoon even boodschappen doen zien veel ouderen (72 procent in de enquête) als een uitje dat iets helpt tegen eenzaamheid. Maar wat als je dat niet meer kunt? Dan worden je boodschappen waarschijnlijk voor je gedaan. "Zoals voor mijn 92-jarige buurvrouw", zo vertelt Els. "Die is echt eenzaam. Haar kinderen willen niet hebben dat zij buitenkomt. En dat is al weken zo."

Samen tegen eenzaamheid

Als je je eenzaam voelt, kun je daar zelf ook actie tegen ondernemen. Zo kun je 24/7 bellen naar De Luisterlijn op 0900-0767, om om hulp te vragen of gewoon even je verhaal te kunnen doen. Maar wil jij juist hulp géven? Op eentegeneenzaamheid.nl vind je daar belangrijke tips voor, ook coronaproof. Wat dacht je bijvoorbeeld van een soort visitekaartje achterlaten in de brievenbus, waarop je je nummer zet voor het geval iemand behoefte heeft aan een praatje? Alleen al een bosje bloemen of een kaartje kan voor iemand een wereld van verschil maken.

"Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt."

- Koning Willem-Alexander

*Wegens privacyredenen is Els een gefingeerde naam.

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 24 ligt in de winkel! Met negen pagina's aan puzzelplezier, zelfmakers voor in de tuin en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden