null Beeld

Veel minder mensen met buikgriep en oorontsteking door coronamaatregelen

De anderhalvemetersamenleving, het extra vaak handen wassen en social distancing blijken een extra effect te hebben. Sinds de coronamaatregelen is niet alleen het aantal besmettingen met het coronavirus gedaald, ook andere infectieziekten zijn veel minder actief. Het aantal mensen met buikgriep, oorontsteking of longontsteking ligt vér onder het niveau van andere jaren.

Vooral baby's en peuters zijn veel gezonder dan anders, blijkt uit cijfers van kennisinstituut Nivel (dat zich baseert op de geregistreerde diagnoses van huisartsen).

Minder infectieziekten

Het aantal vastgestelde gevallen in Nederland is dit jaar gehalveerd, en bij kinderen onder de vier jaar is het aantal besmettingen met zo’n 70 á 80 procent gedaald ten opzichte van eerdere jaren. Ook oorontsteking – wat vaak voorkomt bij kleine kinderen – wordt veel minder gezien. Normaal zijn er per honderdduizend peuters ongeveer vijfhonderd gevallen per week, nu ligt dat getal rond de honderd. Ook andere aandoeningen, waaronder de bof, krentenbaard en de vlekjesziekte komen nu veel minder vaak voor. Ook het aantal longontstekingen is veel lager dan anders: slechts een derde van het aantal patiënten dat huisartsen normaal zien. Hierbij geldt dat niet alleen voor jonge kinderen, maar juist ook voor mensen boven de 65 jaar.

Lees ook: Met hoeveel mensen mag je in een auto zitten? Dit zijn de regels

Coronamaatregelen

De terugval van vastgestelde infecties kwam precies na week 11: de week waarin de scholen voor het laatst open waren, en veel nieuwe maatregelen van start gingen. Volgens Christian Hoebe, hoogleraar sociale geneeskunde in Maastricht en arts verbonden aan de GGD in Zuid-Limburg, zijn de cijfers echt een direct gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen. Tegen AD zegt hij: “De maatregelen hebben gewoon effect, niet alleen bij corona. Je ziet ook dat we een relatief kleine influenza-epidemie gehad hebben.”

Zorg mijden

Ook Mariëtte Hooiveld, senior onderzoeker bij Nivel, denkt dat er een verband is, maar ziet ook een andere kant: meer mensen die de zorg mijden. “Het zal een combinatie zijn. Meer afstand houden, meer handen wassen, minder kleine kinderen bij elkaar én mensen die niet meer voor elk wissewasje naar de dokter gaan.” Toch denkt ze niet dat dat de enige reden van deze afname is. “Je ziet bijvoorbeeld ook dat het aantal acute oorontstekingen sterk daalt. "Als je kind een oorontsteking heeft, ga je echt wel naar de dokter.” Het aantal diagnoses voor andere aandoeningen, zoals hooikoorts en jeuk, is niet gedaald. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap ziet ook dat er minder mensen met infectieziekten komen, maar raadt aan om gewoon naar de huisarts te gaan als dat nodig is.

Bron | AD

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden