null Beeld

Vatbaar, maar niet minder belangrijk: risicogroep protesteert met #GeenDorHout

In april tweette opiniemaker Marianne Zwagerman dat de emotie uit het coronadebat moest en dat door het virus 'het dorre hout werd gekapt'. Ze vervolgde: "Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?" Zwagerman geeft aan hiermee vooral op ouderen te doelen. Maar jongere mensen die óók onder de risicogroep vallen, zijn aangedaan door de betreffende tweet en slaan terug met een online protest onder de hashtag #GeenDorHout.

Initiatiefnemer Jacquie vertelt aan NOS waarom ze het zo belangrijk vindt dat de risicogroep, waar zij ook onder valt, gehoord wordt. "Je hebt het niet over een anonieme risicogroep, maar over mensen."

‘Dor hout wordt gekapt’

"De emotie moet echt uit het #coronadebat. Het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar maanden eerder dan zonder virus. Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?" Dit is de veelbesproken tweet die Marianne Zwagerman half april de wereld in slingerde. Later bleken meer mensen haar mening te delen, iets dat Jacquie (38) niet lekker zat. Ook zij heeft last van een aantal chronische aandoeningen die haar vatbaarder maken voor het coronavirus, waaronder bronchitis.

Persoonlijke verhalen met #GeenDorHout

Zij plaatste daarom een oproep op haar Twitter account, waarin ze mensen die onder de risicogroep vallen vraagt hun verhaal te delen. “Ik denk dat als jullie allemaal toch blijven praten over dat risicogroepen dood mogen, dat jullie eens de gezichten en/of verhalen moeten bekijken van wie jullie willen opofferen. Ik start. Ik ben Jacquie, 38 jaar, partner tien jaar en kattenober 4 katten en ik ben #GeenDorHout,” plaatste ze. Met deze trend wil ze een gezicht geven aan wat de media zo makkelijk beschrijft als ‘de risicogroep’.

Ook jonge mensen

Want wat veel mensen vergeten, is dat deze risicogroep niet alleen uit ouderen bestaat. Ook jonge, verder gezonde mensen, kunnen door een aandoening, ongeluk of andere oorzaak vatbaarder zijn voor virussen. Dat steeds meer mensen deze vatbare groep willen opofferen om zelf weer normaal te kunnen leven, komt dan ook hard aan bij Jacquie. Niet alleen zij, maar ook een aantal van haar vrienden valt binnen de risicogroep. “Als mensen zeggen dat mijn vrienden wel dood mogen, dan vind ik dat moeilijk."

Extra voorzichtig

En ze is niet de enige, blijkt uit de duizenden reacties die inmiddels onder de hashtag #GeenDorHout staan. Zo reageert Karin (48) op de oproep van Jacquie: “ben hersteld na een ernstig ongeluk waarbij ik mijn milt verloor. Ben dus kwetsbaar voor virussen. Nu het land in partymode lijkt, ben ik extra voorzichtig.” Jacquie is blij voor zichzelf én anderen dat er naar hun verhalen geluisterd wordt. “Ik wil alleen laten zien: dit zijn de gezichten van de mensen die je misschien zou opofferen als je zegt dat we alle maatregelen moeten laten gaan."

Deel jouw verhaal

Val jij ook onder de risicogroep maar ben jij zeker #GeenDorHout? Dan zijn we benieuwd naar jouw verhaal voor een interview op Margriet.nl. Stuur een mailtje naar socialmedia@margriet.nl o.v.v. #GeenDorHout of stuur ons een privébericht op Facebook en vertel kort waarom jij onder de risicogroep valt, en waarom je graag je verhaal zou willen doen.

Naar aanleiding van dit artikel spraken we Marianne Zwagerman

over hoe zij terugkijkt op haar tweet en hoe ze tegen #GeenDorHout aankijkt:

Er is nogal een felle discussie ontstaan n.a.v. je tweet: “De emotie moet echt uit het #coronadebat. Het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar maanden eerder dan zonder virus. Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?”. Kun je uitleggen wat precies je gedachte achter deze uitspraak was?

“Precies wat ik schreef in de BNR-column waarnaar ik linkte in de tweet. Dat doodgaan doodgewoon is, een onderdeel van het leven. Maar we accepteren de dood niet meer en willen alle risico’s vermijden. De doodsangst regeert ons leven, alles moet daarvoor opgeofferd worden. Dat brengt schade toe aan de maatschappij, de economie maar ook aan de levens van (jonge) mensen.

Het leven is bedoeld om te leven, niet om zo lang mogelijk veiligheid te zoeken tegen dood gaan. Mark Rutte gebruikte in het debat in de Tweede Kamer – toen ik de tweet plaatste – en in de persconferenties steeds emoties in plaats van cijfers. Hij zei bijvoorbeeld een paar keer: “Er liggen ook veel jonge mensen op de IC”. Dat is onwaar. Er lagen sinds het begin van de crisis tot vandaag (12 augustus) minder dan 230 mensen onder de 50 jaar op de IC. Die cijfers komen gewoon elke dag online. Je moet kabinetsbeleid maken op basis van feiten, niet van emoties.”

Wat vind je van het initiatief #GeenDorHout?

“Ik ken de donkere kant van ziekte heel goed. De oneerlijkheid. De machteloosheid, uitzichtloosheid soms. Het zelfmedelijden. Ik ben zelf al 14 jaar ziek. Maar daarom weet ik ook dat het allemaal ziekmakende emoties zijn. Ze helpen niet. Medelijden van andere mensen helpt niet. Echte ziektewinst is doorleven. Ik zou heel erg ongelukkig worden als de mensen die wel fit zijn zich zouden beperken alleen omdat ik niet alles kan. Die worsteling heb ik al met mijn man en vrienden. Leef alsjeblieft allemaal op je volle vermogen.

Mijn dorre hout beeldspraak ging helemaal niet over chronisch

zieke mensen maar over heel oude mensen die al aan het eind van hun lange leven

zijn. De #geendorhout mensen hebben de spotlights gekaapt van deze mensen die

het toch al het zwaarst hebben tijdens de coronacrisis met de hartverscheurende

maatregelen in de verpleeghuizen.

In het coronadebat op woensdag 12 augustus beloofde minister

Hugo de Jonge om in gesprek te gaan met de mensen achter #geendorhout. Dat is mooi.

Als ik iets heb bij kunnen dragen door de dynamiek op sociale media ben ik blij

dat dit de uitkomst is. Niemand mag over het hoofd gezien worden in het

coronabeleid.”

Als je nu terugkijkt op je tweet – en de impact ervan – zou je het dan anders verwoord hebben?

“Integendeel. Als columnist wil je toch impact? De discussie is gelukkig naar de breedte gegaan. Het gaat niet meer alleen over IC-bedden maar ook over de schade aan de economie en de levens van jonge mensen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden