null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vanavond weer persconferentie: mogelijk beperking van grote samenkomsten

Vanavond om 19.00 uur zullen Premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie geven over het coronavirus. Volgens bronnen in Den Haag zouden ze Nederlanders willen waarschuwen om een stijgend aantal besmettingen te stoppen.

Ook meldt de NOS dat ze Nederlanders duidelijk willen maken dat ze zich aan de regels moeten houden omdat er anders nog meer maatregelen volgen.

Nieuwe persconferentie

Afgelopen week zijn het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames weer gestegen. Twee weken geleden gaven Mark Rutte en Hugo De Jonge ook al een persconferentie. Dit was de eerste na zes weken na de versoepelde maatregelingen. Er werd toen bekend gemaakt dat restauranteigenaren bezoekers moeten vragen naar gegevens. Het verzamelen van deze contactgegevens moet helpen bij het uitvoeren van contactonderzoek bij een corona-uitbraak. Rutte richtte zich vooral tot jongeren om hen te waarschuwen dat ze ook besmet kunnen raken.

Lees ook

Is het verplicht om contactgegevens achter te laten bij horeca?

Aantal besmettingen loopt op

Afgelopen maandag werd er bekend gemaakt dat er tussen zondagochtend en maandagochtend 482 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Dat is de laagste toename sinds 5 augustus. Toch stijgt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Momenteel worden er in de ziekenhuizen 165 patiënten met corona behandeld. Dit is het hoogste aantal sinds 1 juli.

Nu wordt er concreet gekeken naar de maatregelen die nodig zijn om het stijgend aantal besmettingen in te dammen. De focus hierbij ligt op het aantal mensen dat maximaal bij elkaar mag komen. De limiet voor groepsgroottes werd in de zomer losgelaten, mits men op anderhalve meter afstand bleef van elkaar.

Privésfeer

Het kabinet geeft aan zich vooral zorgen te maken over besmettingen in privésfeer. Mensen komen te dicht bij elkaar en omhelzen elkaar op bijvoorbeeld verjaardagen, barbecues, bruiloften en begrafenissen. Veel mensen lijken in dat soort omstandigheden de regels niet in acht te nemen.

Vanavond tijdens de persconferentie wordt duidelijk in hoeverre deze versoepeling wordt teruggedraagd. Mogelijk blijft het bij een flinke waarschuwing want er zal ten slotte iets moeten gebeuren om verdergaande verspreiding van het virus tegen te gaan.

Amsterdam en Rotterdam komen waarschijnlijk met extra maatregelen omdat het virus hier sneller om zich heen grijpt dan in andere grote steden. Wat de maatregelen precies zullen zijn, zal na de persconferentie duidelijk worden. Daarnaast hoopt het kabinet verder dat burgemeesters bereid zijn nieuwe lokale maatregelen te nemen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden