null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Vanaf vandaag veranderen de regels voor terugreizen naar Nederland, hoe zit dat precies?

Ben je in een EU-land met kleurcode geel en wil je terug naar Nederland reizen? Dan moet je vanaf vandaag een geldig coronabewijs laten zien. We vertellen je wat je hierover moet weten.

Geldt het alleen voor vliegreizen of kun je ook met de auto gecontroleerd worden? En wat als je positief test?

Terug naar Nederland reizen

Vanaf 8 augustus, vandaag dus, geldt dat je een geldig coronabewijs moet laten zien als je terug naar Nederland gaat reizen vanuit een (vakantie)land met kleurcode geel. Dat houdt in dat je een vaccinatie- of herstelbewijs moet kunnen laten zien in de CoronaCheck-app of een negatieve uitslag van een coronatest. Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een antigeentest 24 uur. Dit geldt voor iedereen vanaf twaalf jaar, en je moet de eventuele test zelf regelen en betalen.

Corona opgelopen?

Heb je onverhoopt corona opgelopen? Dan mag je niet terugreizen. Ga in quarantaine in je accommodatie en vermijd contact met anderen. Mogelijk moeten je reisgenoten ook in quarantaine. Je moet de coronaregels volgen in het land waar je verblijft. Als je geen klachten meer hebt en negatief test op corona, mag je naar huis reizen. De kosten van dat langere verblijf en latere terugreis moet je zelf betalen.

Lees ook: In déze vakantielanden raken momenteel de meeste Nederlandse reizigers besmet

Alle vervoersmiddelen

Als je met het vliegtuig reist en je hebt geen geldige (digitale) papieren bij je, dan mag je niet aan boord. Maar ook als je met de auto terugreist naar Nederland moet je de CoronaCheck-app of een negatieve test kunnen laten zien. De marechaussee gaat aan de grens controleren, maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe vaak en waar. Heb je in de auto geen geldige papieren om te laten zien? Dan krijg je een boete van 95 euro, maar mag je wel Nederland in.

Bron | NOS, Reizentijdenscorona

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden