null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vanaf maandag zetten alle vaccinatielocaties toch een stempel in het gele boekje

Moet je je voor een vakantie naar het buitenland laten vaccineren? Dan komt die prik al jaren in het gele vaccinatieboekje te staan. Daarom lijkt het logisch dat je na een coronavaccinatie ook een stempel in je vaccinatieboekje zou krijgen. Echter verschilt het nu nog per regio of dit wel of niet gebeurt. Dat riep veel vragen op bij Nederlanders. Daarom heeft de koepelorganisatie van de GGD inmiddels via Twitter bekendgemaakt dat vanaf aankomende week de coronavaccinatie toch in het gele boekje komt te staan.

Al moet je wel zelf vragen of je een stempel mag.

Coronavaccinatie in het gele vaccinatieboekje

Omdat de registratie van een coronavaccinatie in je gele vaccinatieboekje volgens het ministerie van Volksgezondheid en de landelijke koepel van de GGD’s nog geen geldig vaccinatiebewijs is in Nederland, kwam er eerder geen landelijk beleid voor een stempel. Er wordt volgens GGD GHOR nog gewerkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor Nederlanders, dat op Europees niveau wordt uitgerold. Toch is het gele boekje in andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, wel al een erkend vaccinatiebewijs. Veel Nederlanders verzochten daarom toch om een stempel in hun boekje te krijgen, in afwachting van dat Europese vaccinatiebewijs. Inmiddels is de GGD akkoord, en zal vanaf maandag een coronavaccinatie ook in het gele vaccinatieboekje komen te staan.

Lees ook: Zo kun je toch vaccinatiepaspoort krijgen als je vaccinatiegegevens niet met RIVM hebt gedeeld

Zelf een stempel vragen

GGD GHOR laat op Twitter weten dat je wel zelf op locatie moet vragen om een stempel. Dat kan na de prik in de wachtruimte. Daarnaast raadt de GGD aan om de registratiekaart die je bij je vaccinatie krijgt bij het boekje in te vouwen.

Al gevaccineerd? Zo haal je toch nog een stempel

Heb je je coronavaccinatie al gehad, maar heb je geen stempel in je gele vaccinatieboekje gekregen? Dan kun je deze alsnog krijgen als je dat wilt. GGD GHOR laat weten dat je hiervoor met je vaccinatieregistratie en je gele boekje naar de vaccinatielocaties kunt komen. Het kan wel zijn dat GGD-regio's dit alleen op centrale plekken en vaste tijden doen. Hier wordt nog aangewerkt.

Bron | RTL Nieuws, NOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden