null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vanaf 28 april weer het terras op: dit zijn de regels

Tijdens de persconferentie dinsdag werd bekendgemaakt dat vanaf 28 april de terrassen weer opengaan. Maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan. Van een mondkapje tot de bitterballen: dít zijn de coronaregels op het terras. 

Welke versoepelingen kun je verwachten en welke regels blijven?

Coronaregels op het terras

Veel mensen keken al lange tijd uit naar dit lichtpuntje: het terras weer open. Maar op een zwoele lenteavond tot de zon ondergaat borrelen, dat zit er voorlopig nog even niet in. Vanaf 28 april zijn namelijk bepaalde coronaregels geldig op het terras. Allereerst zijn terrassen van 12.00 tot 18.00 uur geopend. "Zo schrap je de bitterbal en de avondmaaltijd die nog kan plaatsvinden", aldus Rutte tijdens de persconferentie.

Op het internet ontstond al paniek over die bitterballen-uitspraak. Mocht je nou vooral uitkijken om eindelijk weer een bitterbal te eten, dan hebben we goed nieuws: als de terrassen deze aanbieden, kun je ze uiteraard bestellen. Enige regel is wel dat je ze voor 18.00 uur op moet hebben.

Reserveren en registeren

Een terrasbezoek moet je verplicht vooraf reserveren. Er geldt geen minimale tijd tussen je reservering en het bezoek aan het terras, dus je kunt ook op het moment zelf je reservering maken. Daarnaast zijn horecagelegenheden verplicht te vragen om je te registreren. Dit kan ook ter plekke bij het terras gebeuren. Daarnaast is een gezondheidscheck verplicht. Hierbij wordt onder andere gevraagd of je (corona)klachten hebt.

Hoeveel mensen mogen op het terras?

Op het terras mogen maximaal twee personen aan een tafel zitten, op 1,5 meter afstand, tenzij alle personen uit hetzelfde huishouden komen. Ook geldt dit maximum niet voor kinderen tot en met 12 jaar oud. In totaal mogen er op een buitenterras maximaal 50 mensen zitten.

Lees ook: Rutte kondigt meer versoepelingen dan verwacht aan tijdens persconferentie vanavond

Afstand en een mondkapje

De basiscoronaregels blijven ook op het terras gelden. Dat betekent 1,5 meter afstand houden, thuisblijven bij klachten, je handen ontsmetten en een mondkapje op als je ergens naar binnen gaat - bijvoorbeeld om van het toilet gebruik te maken of om te betalen. Daarnaast wordt er zo veel mogelijk contactloos betaald en is het de bedoeling dat je op het terras zo veel mogelijk op je plek blijft zitten, en aan een tafel zit. Ook is er geen zelfbediening.

Dit vinden jullie van de versoepelingen

Op onze Facebookpagina hielden we een poll bij over de verwachte versoepelingen van de afgelopen persconferentie. Onder de poll klinken vooral reacties vol onbegrip, omdat de cijfers in de ziekenhuizen en de druk op de zorg nog steeds hoog zijn. Sommige Margriet-lezeressen noemen het onlogisch tot belachelijk, en vinden bijvoorbeeld dat eerst iedereen in de zorg gevaccineerd zou moeten worden voor er meer versoepelingen komen.

Ook vinden meerdere mensen dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen en het gezond verstand moet blijven gebruiken, ondanks dat we vanaf 28 april weer meer mogen.

Bron | Rijksoverheid, NU.nl

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden