null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van vliegtuig tot bus: vanaf deze datum heb je een negatieve coronatest nodig om Nederland binnen te komen

Voor iedereen, dus ook Nederlanders die uit het buitenland terugkomen, is vanaf dinsdag 29 december een negatieve coronatest verplicht om Nederland binnen te komen. Dit geldt voor vlieg-, trein-, bus-, en bootreizen. Van controle tot quarantaine: dit zijn de nieuwe regels.

Eerder moesten reizigers vanuit Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk al een negatieve test laten zien, maar het kabinet breidt dit nu uit.

Negatieve coronatest om Nederland binnen te komen

Als je vanaf dinsdag 29 december om 00:01 uur Nederland binnen wil komen met de trein, bus of boot, dan moet je een negatieve coronatest laten zien. Dat maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgelopen donderdag bekend. De dag daarvoor werd al bekend gemaakt dat dit vanaf dinsdag voor alle internationale vliegreizen naar Nederland verplicht werd. De negatieve coronatest moet een PCR-test zijn en mag niet eerder dan 72 uur voor de aankomst in Nederland zijn afgenomen.

Daarnaast geldt voor alle reizigers die in Nederland aankomen een richtlijn om tien dagen in quarantaine te gaan. De negatieve PCR-test voor je reis vervangt dit dus niet.

Lees ook: Negatieve coronatest, maar nog wel klachten: mag je dan wel of niet naar buiten?

Controleren

Luchtvaartmaatschappijen moeten voor het boarden alle passagiers controleren op een geldige negatieve testverklaring. Heb je die niet? Dan mag je niet meevliegen. Ook voor treinen en bussen geldt dat het eigen personeel de passagiers moet controleren op hun negatieve coronatest. Heb je die niet? Dan mag je niet instappen in de trein of bus of, als je er al in zit, word je gevraagd om het voertuig te verlaten. Dit geldt dus voor reizigers uit het buitenland die met de trein of bus de grens over komen, bijvoorbeeld vanuit Frankrijk of België. Als laatste worden ook reizigers per schip voor het boarden gecontroleerd. Dit geldt naast veerdiensten ook voor bijvoorbeeld riviercruises en ander passagiersvaartuigen die over het water gaan.

Daarnaast zullen er bij aankomst in Nederland ook steekproefsgewijs controles worden uitgevoerd of reizigers wel in thuisquarantaine blijven na een reis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid.nl, NU.nl, AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 01 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer met daarin je grote jaarhoroscoop, vuurwerk (maar dan in de keuken), een jaaroverzicht, fitte voornemens en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden