Slecht nieuws: je hebt meer kans op een depressie bij een fobie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van spinnen tot hoogtevrees: je hebt meer kans om depressief te worden bij een fobie

Ben jij bang voor hoogtes, vliegen, de tandarts, het donker, slangen, spinnen, muizen of heb je een andere fobie? Dan hebben we vervelend nieuws. Uit nieuwe onderzoek blijkt namelijk dat mensen met dit soort specifieke angsten twee keer zoveel kans hebben op een depressie, dan mensen zonder fobie.

Daarnaast heb je met een fobie ook drie keer zoveel kans dat daar gedurende je leven nog meer angsten bij komen.

Meer kans op een depressie bij een fobie

Als je al last hebt van een fobie, bijvoorbeeld voor spinnen, dan blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut in samenwerking met het Amsterdam UMC dat de kans op een depressie twee keer zo groot is. Van de 6.646 deelnemers in het onderzoek hadden er 552 al een fobie. Zes jaar na de start van het onderzoek bleken al die deelnemers met een fobie drie keer meer kans te hebben op nog een angststoornis en twee keer zoveel risico te lopen op een depressieve stoornis, dan de groep zonder fobie. Volgens Trimbos ging het om nieuwe angsten die niet kunnen worden toegeschreven aan een andere oorzaak of risicofactor, zoals werkloosheid of seksueel misbruik.

Daarnaast was het volgens Trimbos opvallend dat de deelnemers met een specifieke fobie gedurende die zes jaar aan onderzoek minder goed functioneerden dan de deelnemers zonder fobie.

Lees ook:
Deze 7 fobieën komen het meest voor bij vrouwen

Ernstige psychische stoornissen voorkomen

Het klinkt misschien best logisch dat mensen met een fobie meer kans hebben op nieuwe angststoornissen of een depressie, maar dit toont wel aan dat het niet onbelangrijk is om een angst of fobie vroeg te laten behandelen. Ook als je spinnenfobie op het eerste gezicht best onschuldig en makkelijk mee te leven lijkt. Door dit tijdig te laten behandelen, kunnen mogelijke ernstigere psychische stoornissen in de toekomst namelijk worden voorkomen. Heb jij een milde fobie? Blijf hier dan dus echt niet te lang mee rondlopen.

Bron | Trimbos
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden