null Beeld

Van schimmelkaas tot pecorino: zó hoor je deze kaasjes te snijden

Zodra er een kaasplankje op tafel wordt gezet, begint iedereen vaak enthousiast in de verschillende kaasjes te hakken. Heel begrijpelijk en herkenbaar natuurlijk, maar het kán een beetje ten koste gaan van de smaak. Dat voorkom je door elk kaasje op zijn eigen manier te snijden.

Hier een paar handige instructies om optimaal van de verschillende kaasjes te genieten.

Ronde kaasjes

Heb je een ronde kaas, zoals een camembert of triple crème-kaas? Zorg er dan voor dat je vanuit het midden snijdt en dan in de punten naar de zijkanten toe. Zo ontstaan er kleine driehoeken, waardoor iedereen een stuk heeft uit het smeuïge midden.

Rechthoekige kazen

Kazen die de vorm van een blok hebben, zoals feta, cheddar en halloumi, hoor je over de dwarsdoorsnede in reepjes te snijden. Hierna kun je de reepjes eventueel nog in blokjes verdelen.

Driehoekige kazen

Heb je een lekkere puntbrie? Snijd die dan hetzelfde als een ronde kaas, dus lange en dunne stroken, vanaf de punt tot het uiteinde. Snijd je de brie een beetje kriskras door elkaar heen, zoals de meeste mensen doen, dan gaat er veel van de smaak verloren.

Vierkante kazen

Deze kazen komen niet heel vaak voor, maar het snijden werkt hetzelfde als bij een ronde kaas. Dus vanaf het midden naar de zijkant toe, zodat je driehoeken creëert. Ook bij deze kaas is het midden het romigste gedeelte, daar gun je natuurlijk iedereen een stukje van.

Harde en semi-harde kazen

Zwitserse kazen, parmezaanse kazen en pecorino snijd je net als rechthoekige kazen in repen over de breedte. Dit houd je aan, totdat de bovenkant te dik wordt voor een eenpersoonsstuk. Dat stuk snijd je doormidden in de breedte.

Piramidevormige kazen

Bij deze hoge kazen hoort ook weer een andere manier van snijden. Verdeel de kaas, door vanaf de bovenkant naar de onderkant, een driehoek te snijden. Zo krijgt iedereen alle smaken mee in een stuk van zowel de boven- als de onderkant.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | smulweb

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden