null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van PTSS tot geheugenproblemen: zo ziet het revalidatieproces van coronapatiënten eruit

Het aantal coronapatiënten dat op de ic-afdeling ligt neemt nog steeds langzaam af. Goed nieuws, maar er staat vervolgens nog een lang revalidatieproces voor de ontslagen coronapatiënten te wachten. 

Van zwakke spieren, doorligplekken en geheugenverlies tot PTSS en langdurige schade door het zuurstoftekort.

IC-opname zorgt voor angst en stress

Als een coronapatiënt op de ic belandt, wordt er beademingsapparatuur aangesloten om te zorgen dat er genoeg zuurstof in de longen komt. Voor deze aansluiting wordt de patiënt eerst in coma gebracht. Revalidatiearts Coen van Bennekom van het revalidatiecentrum Heliomare legt aan NU.nl uit dat dit leidt tot verwardheid en zelfs posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij herstellende coronapatiënten.

Het opnameproces gaat voor een coronapatiënt veel sneller dan normaal op de intensive care-afdeling gebeurt. Dat komt omdat coronaklachten in snel tempo flink kunnen verslechteren. Daarnaast kan de familie tijdens zo’n opname door het besmettingsgevaar natuurlijk niet aanwezig zijn en is het zorgpersoneel door beschermende kleding onherkenbaar. Hierdoor raken veel patiënten met angst in een coma, en ontwaken ze ook weer in angst.

Psychologische hulp

Door deze angst hebben bijna alle coronapatiënten die de ic-afdeling verlaten tijdens hun revalidatieproces psychologische hulp nodig, vertelt revalidatiearts Van Bennekom. En ook voor de naasten is vaak extra zorg nodig. Ze kunnen hun partner of familielid op de ic niet steunen.

Niet alleen angststoornissen, maar ook verwardheid en concentratieproblemen zijn veel voorkomende klachten tijdens het revalidatieproces voor coronapatiënten. Zo zijn ze door hun plotselinge opname en coma de dagen kwijt, raken ze gedesoriënteerd en krijgen moeite met organiseren.

Lees ook

Waarom er vooral veel 50-minners met het coronavirus op de intensive care liggen

Geheugenproblemen

Het coronavirus treft vooral de longen van coronapatiënten hard. Volgens Van Bennekom is er te weinig longoppervlakte om zuurstof op te nemen, waardoor de longen vol lopen met vocht en mensen als het ware verdrinken. Doordat er hierdoor te weinig zuurstof in het lichaam komt, heeft dit ook schadelijke gevolgen voor andere organen. Zo kunnen coronapatiënten last krijgen van ernstige geheugenproblemen en hersenletsel door het zuurstoftekort. Ook hier moet in het revalidatieproces rekening mee worden gehouden.

Verlies van spierkracht

Daarnaast liggen de meeste coronapatiënten ongeveer twintig dagen op de ic-afdeling. Hierdoor krijgen patiënten last van doorligplekken, maar ook de spierkracht neemt snel af. Per dag verliest een coronapatiënt ongeveer drie procent van zijn spierkracht, aldus de revalidatiearts. Ex-patiënten hebben in het begin van het revalidatieproces bijvoorbeeld moeite met staan of zijn direct nadat ze uit bed komen volledig uitgeput.

Misschien nooit meer helemaal de oude

Volgens Van Bennekom zegt men weleens dat één dag op de ic gelijk staat aan zeven dagen revalideren. In het geval van coronapatiënten, zou dat dus gemiddeld een revalidatieproces van vijf maanden opleveren. Maar hoe lang dit met dit nieuwe virus exact zal duren, dat kan de revalidatiearts niet zeggen. Volgens hem kunnen hier pas over een half jaar echt uitspraken over gedaan worden.

Ook sluit hij niet uit dat er coronapatiënten zullen zijn die na het revalidatieproces nooit meer helemaal de oude worden. Dat komt volgens Van Bennekom omdat het zuurstoftekort ook tot onherstelbare schade kan leiden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden