null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van plunderpuber tot toetertrouwstoet: dít zijn de nominaties voor Woord van het Jaar 2019

Ieder jaar verzinnen we weer nieuwe woorden. Zo ook in 2019. Woordenboekmaker Van Dale heeft de nominaties voor het Woord van het Jaar 2019 bekendgemaakt. 

Het zijn er 19, gekozen door het publiek - en we leggen je ook haarfijn uit wat ze precies betekenen. Stemmen maar!

1. Bezorgschaamte

Schaamte die iemand voelt omdat de bezorging van een product dat hij bij een webshop heeft besteld veel verkeers-, milieu- en andersoortige overlast veroorzaakt.

2. Boomer

Jongerentaal voor een persoon, met name van oudere leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen.

3. Bruisregio

Regio rond een grote stad waar de bevolking groeit en de economie zich sterk ontwikkelt.

4. Diversiteitsverlof

Werkverlof op een zelfgekozen (religieuze) feestdag, met name als onderdeel van actief diversiteitsbeleid van een onderneming of instelling.

5. Ecopopulisme

Een manier van aandacht vragen voor milieuproblematiek en klimaatverandering, waarbij wordt ingespeeld op angsten, emoties en vooroordelen van het publiek.

6. Foeigesprek

Indringend gesprek van een politiefunctionaris met iemand die een regel of wet heeft overtreden, in voorkomende gevallen ook wel met de (vermoedelijke) daders van een misdrijf.

7. Klimaatspijbelaar

Leerling die spijbelt van school om de politiek te attenderen op de klimaatproblematiek.

8.  Klimaatdrammer

Negatieve bewoording voor iemand die hamert op de noodzaak van – in de ogen van critici heel strenge – klimaatmaatregelen.

9. Levensloopstress

Stress die werknemers kunnen ervaren als gevolg van gebeurtenissen die zich gedurende alle fasen van hun werkzame leven in hun privésituatie kunnen voordoen.

10. Luchtvluchteling

Iemand, met name een longpatiënt, die vanwege de luchtkwaliteit in zijn woon- en/of werkomgeving verhuist naar een gebied met schonere lucht.

11. Nulrentoceen

Grappig bedoelde naam voor een tijdvak waarin spaarders geen rente voor hun spaargeld ontvangen of daar rente voor moeten betalen.

12. Plunderpuber

Jongere die samen met leeftijdgenoten massaal winkels berooft.

13. Stalguerrilla

Illegale bezetting van veestallen uit protest tegen intensieve veehouderij.

14. Stekkersubsidie

Subsidie van stekkerauto's (elektrische auto's), in de vorm van economische aanmoediging van het bezit en het gebruik daarvan.

15. Toetertrouwstoet

Bruidsstoet waarvan de leden luid toeterend over de openbare weg rijden, waarbij vaak allerlei verkeersregels worden overtreden.

16. Verthuizen

Je huis opnieuw inrichten als alternatief voor verhuizen.

17. Vleeswroeging

Schuldgevoel dat iemand voelt die vlees gegeten heeft, omdat hij of zij beseft dat de productie van vlees via intensieve veeteelt leidt tot uitstoot van veel broeikasgassen.

18. Wiebelpensioen

Pensioen waarvan de hoogte afhankelijk is van de rendementen op de beleggingen en investeringen van de pensioenfondsen. Wordt ook wel casinopensioen genoemd.

19. Windterreur

Extremistisch verzet tegen de bouw van windmolens of de aanleg van windmolenparken.

Stemmen

En, welk woord vind jij de titel Woord van het Jaar 2019 waardig? Je kunt tot 16 december je stem uitbrengen. Vorig jaar won het woord blokkeerfries.

Leuk als kerstcadeau, de Taalvoutjes-scheurkalender 2020:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Van Dale

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden