null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van de kapper tot de bioscoop: dít wordt wel en niet duurder door de coronacrisis

De coronacrisis is niet alleen een gezondheids-, maar zeker ook een economische crisis. Waar moeten we straks meer voor gaan betalen?

En welke prijzen blijven ondanks de anderhalvemetersamenleving en schaarste naar verwachting redelijk hetzelfde?

Kappers in de coronacrisis

Veel kappers zijn sinds deze week weer open. Eindelijk kunnen we ons (te) lang gegroeide haar en onze uitgroei weer laten temmen en verven. Maar grote kans dat dit wel tegen een hogere prijs is. Veel kapsalons rekenen namelijk een zogenoemde hygiënetoeslag, variërend van één tot vijf euro per knip- en/of verfbeurt. "Kappers schaffen immers speciale spullen aan en moeten per klant meer tijd rekenen, terwijl er minder mensen kunnen worden geknipt", zegt Gonny Tussen van kappersbranchevereniging ANKO hierover tegen NOS.

Schoonheidssalons

Hetzelfde geldt voor nagelstudio's en andere schoonheidssalons. Ook daar moeten de nodige hygiënemaatregelen getroffen worden, die geld kosten. Maar of zij dat ook doorberekenen aan de klant? Bij de een mogelijk wel, bij de ander mogelijk niet. "Wij krijgen vragen vanuit ondernemers of ze die kosten moeten doorberekenen aan de klant", laat ANBOS, de branche van schoonheidssalons, weten.

Dierentuinen

Dierentuinen mogen binnenkort ook weer hun deuren openen. Hoe precies, daar zijn ze nog druk over aan het nadenken. Een dagje dierentuin wordt naar verwachting in elk geval niet duurder. Wildlands Adventure Zoo (het voormalige Dierenpark Emmen) bijvoorbeeld, gaat op 25 mei weer open en laat dan maximaal 5000 mensen per dag toe. "We zullen geen winst maken, maar we willen bezoekers graag tegemoetkomen", laat een woordvoerder weten aan De Volkskrant. "Het park ligt er nu zo mooi bij, dat wil je mensen laten zien."

Pretparken

Ook voor pretparken zal de toegang van een beperkt aantal bezoekers niet bepaald rendabel zijn. "Maar we willen voor medewerkers en de trouwe achterban open", laat de Efteling weten aan NOS. "Eind van het jaar kunnen we pas de balans opmaken, maar we zullen er niet snel voor kiezen ons uit de markt te prijzen." Ook Walibi is dat niet van plan. "Wij zullen dezelfde toegangsprijzen hanteren", zegt het park tegen De Volkskrant.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bioscopen

Per 1 juni kunnen we ook weer in de bioscoop neerploffen. Eerst wel met een maximum aantal van dertig bezoekers. Dat vult de portemonnee van de bioscoopketens niet echt, maar het is wat. En vooralsnog blijven de tickets gewoon dezelfde prijs. "Op dit moment is er geen informatie dat er een aanpassing van de prijzen komt", laat de voorzitter van de bioscopenbranche Nolthenius aan NOS weten. En Pathé laat aan De Volkskrant weten: "Met de capaciteit van maximaal dertig bezoekers zal dat voor ons verlieslatend zijn, maar het is beter om nu het verlies te beperken dan om helemaal niets te doen."

(Nog) geen coronacrisis in supermarkten

Gelukkig wordt er niet meer zo gehamsterd. Wc-papier bleek ineens heilig goed te zijn. Kunnen we een prijsverhoging daarvan verwachten, of andere (schaarse) producten die ineens een hoger prijskaartje krijgen? Op het moment nog niet, laat Laurens Sloot, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, weten aan NOS. "We hebben net een onderzoek afgerond naar prijzen in de supermarktsector en daar zie je qua prijsniveau weinig gebeuren."

Bron | NOS, De Volkskrant

Beeld | iStock

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden