null Beeld

Van afspraak maken tot kosten: dít wil je weten over de coronatest

Verkouden, aan het hoesten of verhoging? Dan raadt het RIVM aan om zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een coronatest. Bij veel mensen roept die test flink wat vragen op. Hoe gaat de coronatest precies, moet je ervoor betalen en is het pijnlijk?

We beantwoorden de meest

gestelde vragen over de coronatest voor je.

Hoe maak je een afspraak?

Heb je milde coronaklachten en val je niet in een van de risicogroepen? Dan kun je een afspraak maken bij de GGD. Dat kan op twee manieren: telefonisch en online. Val je wél in een risicogroep of heb je ernstige klachten? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Telefonisch

Als je telefonisch een afspraak wilt maken, bel je tussen 08.00 uur en 20.00 uur met 0800-1202, het speciale nummer voor testafspraken. Zorg dat je jouw burgerservicenummer bij de hand hebt, deze wordt gevraagd wanneer je een afspraak maakt. Je bespreekt de klachten met de medewerker aan de telefoon, die vervolgens een afspraak inplant bij een testlocatie bij jou in de buurt. Een bevestiging van de afspraak ontvang je via e-mail en sms.

Online

Online een afspraak maken kan via coronatest.nl. Om in te loggen op deze website heb je een DigiD nodig. Deze inlogcode gebruik je ook bij bijvoorbeeld je belastingaangifte, om je ziektekosten te bekijken of om in te loggen bij het pensioenfonds; die weet je dus waarschijnlijk wel en anders kun je 'm eenvoudig aanvragen via digid.nl. Vervolgens vul je een aantal gegevens in en wordt er op basis van je postcode een selectie gemaakt van testlocaties en beschikbare tijdstippen. Je maakt dan een keuze en krijgt een bevestiging per e-mail en sms.

Lees ook: 'Mensen zónder symptomen hebben net zoveel virusdeeltjes in hun lijf'

Wat gebeurt er op de testlocatie?

Als je naar jouw afspraak op de testlocatie gaat, is het vervolg van de afspraak per locatie anders. Ze zijn namelijk allemaal net iets anders ingedeeld. In sommige teststraten kun je in de auto blijven zitten en wordt de test zo afgenomen, op andere locaties moet je juist parkeren en naar binnen. De medewerker van de GGD waarmee je de afspraak maakt, vertelt je hier meer over. De GGD-medewerkers op testlocaties dragen beschermende kleding. Omdat zij werken met mogelijk besmette personen, is dit natuurlijk erg belangrijk. Voorafgaand aan de afspraak moet je jouw identiteitsbewijs en afspraakbevestiging tonen; vergeet deze dus niet mee te nemen.

Hoe gaat de coronatest?

De GGD gebruikt een moleculaire test, waarbij met een wattenstaafje keel- en neusslijm wordt afgenomen. Het wattenstaafje gaat diep in je neus, wat een vervelend gevoel kan geven. Om het keelslijm af te nemen, wordt zo'n zelfde staafje achterin je keel gestoken. Vervolgens worden de teststaafjes verpakt door de medewerkers van de GGD, waarna deze naar het laboratorium gestuurd worden.

De test zit er nu op; je ontvangt een informatiefolder en mag dan weer naar huis. Het is belangrijk dat je thuisblijft tot je de uitslag hebt gekregen. Is deze positief, dan moet je in quarantaine en wordt er een bron- en contactonderzoek gestart. Bij een negatieve uitslag is dat niet nodig.

Is de coronatest pijnlijk?

Natuurlijk wil je goed voorbereid op stap gaan voor zo’n test; het is dan ook niet verrassend dat je wilt weten of het pijnlijk is. Helemaal na de verhalen die rondgingen toen het virus net was uitgebroken in Nederland, waar de testen als zeer pijnlijk bestempeld werden. Nu er meer mensen getest worden, lijkt die mening wat af te zwakken. De overheid omschrijft de coronatest als “niet pijnlijk, maar wel vervelend.” Uit een rondvraag van Margriet onder mensen die de test hebben gehad, komt een soortgelijke mening. Veel beschrijven het wattenstaafje in de neus als een irritant of vervelend gevoel, maar ook iets dat gelukkig snel weer over is. Het wattenstaafje in de keel werd niet als pijnlijk ervaren, alleen zorgt het soms wel voor kokhalzen. Pijn is natuurlijk heel subjectief, dus hoe jij het ervaart kunnen we niet van te voren voorspellen.

Wat kost een coronatest?

Als je via de GGD een afspraak maakt voor een coronatest, is deze gratis. Ook wanneer je door de huisarts getest bent op het virus, hoef je hier niet voor te betalen. Deze kosten gaan ook niet van je eigen risico af. Is dit wel gebeurd? Dan raadt Rijksoverheid aan om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Ben je in het ziekenhuis, een GGZ-instelling of een andere zorginstelling getest? Dan geldt het eigen risico wel en kan het zijn dat je de kosten voor een coronatest dus wel uit eigen zak moet betalen. Vaak is het zo dat mensen op die testlocaties hun eigen risico al volgemaakt hebben met andere zorgkosten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, RIVM

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden