null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van 3 naar bijna 4 miljoen prikken op één dag: waarom de vaccinatiecijfers in Nederland zo snel veranderen

In ons land liepen we eerder nog flink achter op het vaccinatietempo van andere landen, maar plots lijken we een inhaalslag te maken. Een paar dagen geleden stond de teller nog op 3,2 miljoen prikken, maar deze schoot ineens aan het einde van de dag door naar 3,9 miljoen.

Die stijging roept ook in het buitenland vraagtekens op. Hebben we op één dag echt 700.000 prikken gezet, of werkt het anders?

Vaccinatiecijfers in Nederland veranderen snel

Laten we met de deur in huis vallen: dat we op een dag een inhaalslag van 700.000 prikken maken, betekent niet dat er ook daadwerkelijk op die dag zo veel vaccinaties zijn geweest. Dat de vaccinatiecijfers in Nederland zo snel veranderen komt namelijk omdat deze cijfers niet alleen uit registraties bestaan, maar ook uit aannames en schattingen.

De vaccinaties van de GGD worden dagelijks via een systeem van het RIVM bijgehouden. Maar de registraties van alle priklocaties daarbuiten gaat een stuk ingewikkelder. Zo wordt er ook in tientallen organisaties zoals ziekenhuizen, zorginstellingen en bij huisartsen gevaccineerd. En alleen al bij de huisartsen bestaan er maar liefst elf verschillende systemen waarmee zij de prikken doorgeven.

Andere factoren

Naast al die verschillende systemen wordt de informatie in sommige gevallen ook niet op tijd doorgevoerd. Hierdoor kunnen de cijfers plotseling wisselen. Ook kunnen mensen aangeven dat ze niet willen dat hun informatie na een vaccinatie in het systeem van het RIVM komt te staan. De organisatie schat dat ongeveer 10 procent hiervoor kiest. Daarom tellen zij een geschat aantal op bij de geregistreerde aantallen.

Aannames en schattingen

Doordat de informatie van het RIVM dus onvolledig is, gebruikt de organisatie naast de officiële registraties aannames en schattingen. Zo kijken ze bijvoorbeeld naar lever- en priktijden en de verspillingspercentages om een zo realistisch mogelijke inschatting te maken. Maar daardoor kunnen de cijfers dus 'ineens' verschieten. Zo ging het RIVM er eerder vanuit dat huisartsen 5 procent van de vaccins verspilden, maar gaan ze met terugwerkende kracht nu uit van 1 procent.

Lees ook: Déze gevolgen zou het hebben als het Janssen-vaccin helemaal wegvalt

Extra prikken met AstraZeneca

De afgelopen tijd zorgde het AstraZeneca-vaccin met een tweede stop voor flink wat commotie. De inentingen met dit vaccin werden dagenlang niet op het coronadashboard meegeteld, maar daar kwamen ‘ineens’ 400.000 prikken bij die huisartsen wel hadden gezet. Ook daarbij was het de vraag of deze aantallen klopten, omdat het niet volledig duidelijk was of huisartsen hun voorraden hebben kunnen prikken, door de mogelijk afgenomen prikbereidheid door de trombose-meldingen.

Uit een overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging kan worden aangenomen dat vrijwel alle doses zijn toegediend. Zo hebben veel huisartsen bijvoorbeeld extra ouderen uitgenodigd om door te kunnen prikken.

Kritiek op schommeling in aantallen

De aannames en het bijstellen van de formules zorgen er wel voor dat de cijfers dus in een dag van ruim 3 miljoen naar bijna 4 miljoen schoten. En hoewel het ministerie en het RIVM stellen dat deze aannames deugen, levert dat wel veel kritiek op. In de Tweede Kamer werden al vraagtekens gezet, maar internationaal valt de schommeling ook op.

Zo stelt Edouard Mathieu, hoofd data bij Our World In Data - dat de vaccinaties per land vergelijkt - dat het onvoorstelbaar is dat een schatting als officiële statistiek wordt gebruikt en dat de rapportage van het prikken in Nederland ‘erg slecht’ is.

Bron | AD, Hart van Nederland

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60'ers gelukkiger zijn dan 50'ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden