null Beeld

Vakbonden pleiten voor vergoeding voor thuiswerkers

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen werken veel mensen weer vanuit huis. Anderen zijn sinds de opmars van het virus vrijwel niet naar kantoor geweest. Daarom pleiten vakbonen nu voor een vergoeding voor álle thuiswerkers.

Dat meldt NU.nl vandaag.

Vergoeding voor thuiswerkers

Begin deze week werd bekendgemaakt dat rijksambtenaren een eenmalige financiële vergoeding krijgen voor de periode waarin zij verplicht moesten thuiswerken. Dit gaat om de maanden maart tot en met december 2020. Vakbonden willen nu echter dat deze vergoeding voor alle thuiswerkers geldt.

Rekensom

Woordvoerder Jolanda van Zwieten van vakbond CNV verklaart tegen NU.nl dat voor een langere periode thuiswerken werken zeker in de portemonnee te merken is. "Volgens het Nibud kost thuiswerken twee euro per dag. Dat wordt onze inzet bij onderhandelingen in sectoren waarvan wordt verwacht dat mensen langdurig thuiswerken, zoals banken en verzekeraars", verklaart van Zwieten.

Lees ook:

Zoveel kost thuiswerken je gemiddeld per dag

Reiskostenvergoeding als compensatiebedrag

Sommige werkgevers hebben momenteel al een regeling getroffen met hun werknemers. Deze partijen laten de reiskostenvergoeding doorlopen, terwijl deze wegens het thuiswerken niet wordt gebruikt. Toch is die regelgeving volgens woordvoerder José Kager van vakbond FNV niet voldoende. "De ene werknemer woont dichtbij en de ander ver weg. Daardoor krijgen ze verschillende vergoedingen, terwijl ze evenveel kwijt zijn aan thuiswerken."

Prognose

Kager benadrukt dat er goed gekeken moet worden naar de eventuele vergoeding voor thuiswerkers. "Voor mensen die wel veel thuis kunnen en moeten werken, zeggen wij: er is een nieuwe situatie, dan is een nieuwe regeling wel zo eerlijk." Toch stelt werkgeversvereniging AWVN dat bedrijven beter eerst een prognose kunnen stellen, om in te schatten hoeveel werknemers vanuit huis zullen blijven werken de komende maanden. Is dit niet of nauwelijks het geval? Dan is een vergoeding wellicht niet nodig.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Lindanieuws, NU.nl

Beeld | iStock

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden