null Beeld

Vaak last van jeuk in je oor? Dít kunnen de redenen zijn

Liesbeth (58): “Ik heb vaak jeuk in mijn oor. Hoe kan dat komen? En wat doe ik ertegen?”

Dr. Eric Theunissen: “Heel veel mensen hebben last van jeuk in het oor. De belangrijkste oorzaak is het manipuleren van het oor, ofwel het zogenaamde schoonmaken van het oor met een wattenstaafje – of met een balpen, lucifer of zelfs een autosleutel. Als je dit doet, verstoor je het oorsmeer dat je oor beschermt tegen lucht en water. Je haalt er te veel smeer uit óf je drukt het er te diep in. Door dat manipuleren veroorzaak je microscopische wondjes waardoor bacteriën die op de huid zitten ín de huid terechtkomen. Daardoor gaat de gehoorgang ontsteken, dit noemen we otitis externa, en dat veroorzaakt meestal jeuk. De ontsteking kan ook pijn of een loopoor veroorzaken, maar dat hoeft niet."

Lees ook: Wat kun je doen om tinnitus (oorsuizen) te voorkomen?

Oordopjes

"Een tweede oorzaak van jeuk in het oor is het dragen van oordopjes of een gehoorapparaat. Normaal gesproken voert het oor regelmatig zelf oorsmeer af, waardoor vuil, huidschilfers en eventueel ook water eruit worden gewerkt. Als je de gehoorgang vaker en langer afsluit kan er niet worden afgevoerd, gaat het broeien en kan het gaan ontsteken. Het verschilt enorm per persoon hoeveel je oor kan verdragen qua oordopjes of gehoorapparaten. Er is dus geen advies te geven over de maximale duur van het dragen ervan."

Jeuk door water in het oor

"De derde jeukoorzaak is water in je oor, bijvoorbeeld na het zwemmen of douchen. Bij warmte en vocht vormen schimmels zich sneller, waardoor ook een ontsteking kan ontstaan: in dit geval een zwemmersoor."

Huisarts

"Mijn advies is: maak je oor niet schoon en laat het ook niet uitspuiten. Een huisarts kan ook met een haakje of een zuigertje overvloedig oorsmeer verwijderen. Droog na het douchen je oren alleen met een punt van de handdoek af. Dat is diep genoeg om oorsmeer uit het zicht te houden. Je kunt je oor ook drogen met een föhn. Mocht je toch een ontsteking hebben, laat het dan door de huisarts droog schoonmaken. Daarna krijg je waarschijnlijk oordruppels, die de zuurtegraad in je oor weer zodanig herstellen dat bacteriën het er niet fijn vinden. Blijf er ook daarna vanaf. Ik weet dat dat best lastig is, maar je moet er echt niet aankomen. Zorg dat je vieze oren hebt. Nou ja, oorsmeer is natuurlijk helemaal niet vies, dat lijkt maar zo, het is alleen maar waterafstotend en zuur.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Tekst | Bianca Bartels

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden