null Beeld

Vaak hoofdpijn? ‘Drink eens drie maanden geen koffie meer’

Cafeïne is geen oorzaak van hoofdpijn. Maar als je al gevoelig was voor hoofdpijn, kan te veel koffie het wel verergeren, aldus Michel Ferrari, neuroloog en hoogleraar aan het Leids UMC. Ook pijnstillers kunnen hoofdpijn juist in stand houden. Dit is zijn advies. 

Van Ferrari en collega-neuroloog Joost Haan verscheen onlangs de geüpdatete versie van Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn, een soort 'hoofdpijnbijbel' met actueelste informatie over de mogelijke oorzaken van én oplossingen voor hoofdpijn. Over die oorzaken is (nog) weinig bekend, behalve dat stress er géén van is. Zelfs spanningshoofdpijn, waar alle 'onbegrepen' hoofdpijnen onder vallen, heeft volgens de neuroloog niets met stress te maken. 'Hoofdpijn is geen aanstelleritis,' zegt hij in nrc.

Hoofdpijn door pijnstillers

Toch is van een aantal dingen wel bekend dat het hoofdpijn in stand houdt en zelfs verergert. 'Gewone' pijnstillers zoals paracetamol bijvoorbeeld. 'Te regelmatig gebruik van eenvoudige pijnstillers kan leiden tot een toename van de klachten,' vertelt de neuroloog in NRC. Soms hebben (huis)artsen dit niet in de gaten en schrijven ze een sterkere pijnstiller voor. 'Gevolg: nog meer hoofdpijn', aldus Ferrari. Hij heeft zelfs als 'stelregel' dat 'iedereen die veelvuldig hoofdpijn heeft, en vaker dan één of twee dagen per week pijnstillers neemt, last heeft van medicatieafhankelijke hoofdpijn tot het tegendeel bewezen is'. Op Margriet.nl waarschuwde Wouter Zuurmond, emeritus hoogleraar Pijnbestrijding & Palliatieve Zorg bij het VUmc, ook al voor de bijwerkingen van 'onschuldige' pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen.

Koffie kan hoofdpijn verergeren

Ook koffie kan een trigger zijn. 'Cafeïne is geen oorzaak van hoofdpijn,' vertelt Ferrari. 'Maar als je al gevoelig was voor hoofdpijn, kan de ernst en de frequentie wel toenemen door te veel koffie.' Volgens de hoofdpijnspecialist kun je deze 'cafeïne-afhankelijke hoofdpijn' vergelijken met een verslaving. Door de cafeïne neemt de hoofdpijn eerst af, maar daarna komt die steeds vaker - en erger - terug. Ook energiedrankjes en cola bevatten veel cafeïne. Ferrari ziet vaak pubers met chronische hoofdpijn in zijn praktijk. Bijvoorbeeld een zestienjarig meisje dat elke dag twee liter cola dronk. Toen ze stopte, verergerden de klachten. 'Dat is meestal zo,' legt de neuroloog uit. 'Maar na drie maanden was de hoofdpijn weg.'

'Stop eens drie maanden met die middelen'

Ook van veel wijn, bier of andere alcoholische drankjes kun je hoofdpijn krijgen. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en droogt dus ook je hersenen uit. Hierdoor krijg je een kater (het is dus niet de alcohol zelf die de hoofdpijn veroorzaakt). Maar hoe weet je nou of jouw hoofdpijn door pijnstillers, koffie, thee (dit bevat ook een beetje cafeïne) of wijn wordt veroorzaakt? Het advies van de hoofdpijnexpert: 'Stop eens een maand of drie met al die middelen. Kijk wat er gebeurt.'

Oplossingen voor hoofdpijn steeds dichterbij

Over de oorzaken mag dan (nog) weinig bekend zijn, de oplossingen voor hoofdpijn komen volgens de neuroloog gelukkig steeds dichterbij. Zo komen er binnenkort nieuwe medicijnen op de markt die bij de helft van de patiënten 'fantastisch' werken. Bij de andere helft doet het 'weinig tot niks', maar als je bedenkt dat één op de drie mensen regelmatig hoofdpijn heeft, dan zijn daarmee miljoenen burgers geholpen.

Beeld | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Dokter Rutger over het belang van vitamine D.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden