null Beeld

UMCG trekt waarschuwing vitamine B12 in: blijf gebruiken bij medisch tekort

Eerder deze week waarschuwden onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) dat een te hoge dosis vitamine B12 ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Inmiddels komen de onderzoekers daar op terug.

Ze zeggen nu dat mensen met een tekort aan B12 juist wél supplementen moeten slikken.

Onduidelijkheid en onrust

“De waarschuwing heeft voor onduidelijkheid gezorgd, en leidde tot vragen en onrust bij patiënten en behandelaars. Dat is nooit onze bedoeling geweest”, laat het UMCG weten.

Het onderzoek laat zien dat er een verband is tussen een hoge vitamine B12-spiegel en vroegtijdig sterven. Het is alleen nog onduidelijk of deze overdosis aan B12 wel de oorzaak is waardoor mensen eerder sterven, en waarom dat zo zou zijn. Het blijkt dus een stuk genuanceerder te zijn dan eerder gemeld.

Tekort is zeker schadelijk

Waarvan ze wel zeker weten dat het schadelijk is, is een tekort aan vitamine B12. Mensen die er te weinig van binnenkrijgen, kunnen last krijgen van verschillende klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen, vermoeidheid, maar ook psychische klachten, zoals: neerslachtigheid en geheugenproblemen. Ook kan een te laag vitamine B12 zorgen voor bloedarmoede en ernstige tandvleesproblemen. Het UMCG benadrukt dan ook nog eens dat mensen die van hun arts extra B12 moeten slikken, dit zeker moeten blijven doen.

Lees ook: deze symptomen kunnen wijzen op een vitamine B12-tekort

Supplementen

De waarschuwing die eerder deze week verspreid werd, is dus vooral bedoeld voor mensen die uit eigen initiatief een vitamine B12-supplement nemen. Dit omdat de gezondheidsrisico’s van een overdosis vitamine B12 dus nog niet precies bekend zijn, en verder onderzocht moeten worden. Als je wel een supplement wilt nemen, neem dan contact op met een dokter en zorg dat het niet meer bevat dan 2,8 microgram per dag.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | UMCG

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden