null Beeld

UMC onderzoekt ‘slimme’ armband die sneller corona kan opsporen

Een armband die in een vroeg stadium al een besmetting met het coronavirus kan signaleren: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het zou zomaar kunnen dat we er binnenkort massaal mee rondlopen. Het UMC Utrecht doet namelijk onderzoek naar een zogeheten ‘slimme’ armband, die 40.000 mensen mogen testen.

Het gaat hierbij om de Ava-armband, die normaal gesproken wordt gebruikt door vrouwen om hun vruchtbaarheid te kunnen monitoren.

Armband meet belangrijke indicatoren van corona

Onderzoekers van het UMC denken dat de armband ook een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen corona. De armband meet namelijk belangrijke indicatoren zoals temperatuur, hartslag en ademhaling. Hierdoor is de armband in staat om een besmetting te melden voordat de drager überhaupt symptomen heeft. De armband kan de drager in zo’n geval een seintje geven dat hij of zij zich moet laten testen. “Een hogere temperatuur kan duiden op beginnende koorts en daarnaast hebben kuchen en benauwdheid direct effect op de ademhaling. Een verandering van deze factoren samen kan wijzen op een besmetting met Covid-19”, zo vertelt Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie in het UMC Utrecht en leider van het onderzoek.

Lees ook:

CoronaMelder blijkt effectief: grote groep die buiten GGD-onderzoek valt wordt hiermee bereikt

Kleinere kans om anderen te besmetten

Het is de bedoeling dat de in totaal 40.000 deelnemers aan het onderzoek de armband ’s nachts gaan dragen. “Dit is het eerste smart device dat realtime gegevens verwerkt", aldus Grobbee. "En dat is belangrijk want wanneer je in een vroegtijdig stadium al een Covid-19-besmetting detecteert, kun je direct in quarantaine en daarmee is de kans kleiner dat je een ander besmet. Deze technologie zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het indammen van deze pandemie, en het signaleren van infectieziekten in de toekomst."

Armband voor zorgverleners en risicogroepen

De onderzoekers hopen na een half jaar de resultaten te hebben. En wie 'moeten' die armbanden dan gaan dragen? Wij allemaal? "Als dit blijkt te werken, stel ik me voor dat deze wearable vooral gebruikt gaat worden door mensen uit de hoog risico-groepen en zorgverleners", vertelt Grobbee. "Vooral voor hen is het enorm belangrijk snel op de hoogte te zijn van een besmetting, zodat zij in quarantaine kunnen en het niet verder verspreiden. (...) Veel mensen lopen weinig risico. Maar juist bij kwetsbare ouderen en zorgverleners is vroege detectie van groot belang."

Alleen voor gebruikers van Corona Check-app

Het is overigens niet mogelijk om je aan te melden voor de test met de armband. Er wordt namelijk een selectie gemaakt uit gebruikers van De Corona Check-app. Je kunt je dus niet direct aanmelden, maar als je gebruik maakt van de app dan is het wel mogelijk dat je benaderd wordt om mee te doen.

Bron | UMC Utrecht, RTL Nieuws

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden