null Beeld

Typisch Sylvia Witteman

null Beeld

Kookboekenauteur en columniste Sylvia Witteman is na een verblijf van drie jaar in Amerika weer terug in Nederland. En laveert nog tussen heimwee en berusting dat dit voorlopig haar thuisbasis is.

null Beeld

Er zijn mensen die denken dat Sylvia Witteman permanent beneveld een chaotisch huishouden voert, te midden van lege flessen en stapels vieze was, en dat haar drie arme bloedjes van kinderen struikelend over de rotzooi door het leven gaan. Oorzaak: Sylvia Witteman schrijft. Niet alleen recepten en kookboeken, maar ook (niet culinaire) columns in Volkskrant Magazine en in Linda. Dat doet ze op dusdanig hilarische wijze, dat die – kennelijk – minder geschikt is voor lezers die snel geschokt en/of te serieus van aard zijn. Sommigen schrijven haar: ‘Uw kinderen moeten meteen uit de ouderlijke macht worden ontzet!’ Ze kan er hartelijk om lachen. “Ik verzin niets – dat zou ik niet eens kunnen – maar ik overdrijf graag. Als ik zeg dat ik een hele fles wodka dronk, dan zal het een halve geweest zijn. Een normaal mens begrijpt dat. En de enkeling die dat niet doet, stuurt dan een boze brief. Maar ik krijg vooral heel veel aardige reacties.” Naast haar columns resulteerde haar passie voor koken en haar voorliefde voor de no-nonsensekeuken in een aantal kookboeken waarin hedendaagse culinaire taboes als roomboter en lekkere volle sauzen niet uit de weg worden gegaan. Haar net verschenen kookboek, Koken met Sylvia Witteman, is een soort ‘best of’ van eerder gepubliceerde recepten, aangevuld met nieuw werk.

Heimwee

Thuis in Amsterdam kijkt poes Lola wat wazig uit het raam. Bij aankomst in Nederland heeft deze Amerikaanse kat geen inburgeringcursus hoeven doen, maar had dat wel gemoeten, dan was ze beslist gezakt. “Ze is zo ongelooflijk dom,” vertelt Sylvia, “dat ik weleens denk dat er geestelijk iets mis met haar is. Geeft niets, ze is daardoor ook ontzettend lief en heel rustig.” Dat komt goed uit, want het leven van de auteur is al hectisch genoeg. Columns schrijven, kookboeken maken, drie kinderen in de leeftijd van twaalf, negen en zes laten wennen aan hun nieuwe Amsterdamse thuisbasis, waar echtgenoot Philippe Remarque door zijn nieuwe functie als hoofdredacteur van de Volkskrant er meer niet is dan wel. Dat hoofdredacteurschap was de reden waarom het gezin na drie jaar in Amerika te hebben gewoond (waar haar man voor diezelfde krant voor vijf jaar als correspondent was aangesteld), naar Nederland terugkeerde. Het is nogal een overgang, van een vrijstaand huis met grote tuin in een groene buitenwijk van Washington, naar vol en druk Amsterdam. Een beetje heimwee heeft ze wel, vertelt ze. “Het is daar vrijwel altijd mooi weer. Elke middag ging ik zwemmen met de kinderen en hier denk ik weleens: wat moeten we nou weer eens gaan doen? Ik mis de ruimte, de weidsheid, het vele reizen wat we deden en onze grote auto.”

Het volledige interview met Sylvia Witteman is te lezen in Margriet 49.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden