null Beeld Shutterstock / Goran Backman
Beeld Shutterstock / Goran Backman

Twintig jaar sinds 9/11: ‘Mijn gevoel van veiligheid was weg’

Het is twintig jaar geleden dat een gewone septemberdag voorgoed veranderde. Op elf september 2001 vlogen twee gekaapte passagiersvliegtuigen in de New Yorkse Twin Towers: ruim drieduizend mensen afkomstig uit 87 landen lieten hierdoor het leven. Vandaag staan we stil bij de terroristische aanslag op 9/11, die we nooit zullen vergeten en de wereld voor altijd veranderde.

De aanslagen op 11 september 2001 worden inmiddels vaak aangeduid als 9/11, naar de Amerikaanse datumnotatie.

9/11 in New York

De dramatische gebeurtenis vond plaats op dinsdagochtend 11 september 2001. Het was een dag die begon zoals alle anderen, voor de meesten van ons. Duizenden werknemers trokken naar de Twin Towers van het World Trade Center om te werken, niet wetende dat ze die dag hun geliefden voor het laatst zouden zien. In de ochtend kaapten terroristen van de organisatie Al Qaida vier passagiersvliegtuigen die volgens dienstrooster via New York vlogen. Twee van de gekaapte vliegtuigen vlogen in de Twin Towers, een derde vliegtuig in het Pentagon, het hoofdkantoor van het Amerikaanse ministerie voor Defensie. Het vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Pittsburg, Pennsylvania. In totaal overleden ruim drieduizend mensen en ongeveer zesduizend mensen raakten gewond.

9/11 wordt gezien als een van de grootste en bekendste terroristische aanslagen ooit. Osama Bin Laden, leider vanAl Qaida, wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen en gezien als het brein achter 9/11. Deze terrorist is in de vroege ochtend van 2 mei 2011 om het leven gebracht door Amerikaanse Special Forces, onder het gezag van de (inmiddels afgetreden) Amerikaanse president Barack Obama.

Lees ook:

Barthe (58) woonde ten tijde van 9/11 in New York: 'We moeten wat doen! Maar wat?'

Herinneringen van de redactie

Vandaag is het twintig jaar geleden dat de aanslagen plaatsvonden, maar de meesten van ons weten nog precies waar we waren op dat moment. Een gebeurtenis die voor altijd op het netvlies staat van velen, waaronder natuurlijk ook de redactie van Margriet.

'Mijn gevoel van veiligheid was weg'

Adjunct-hoofdredacteur Hélène Delhaas werkte twintig jaar geleden, op 9/11, ook op de Margrietredactie. Ze kan zich het moment nog goed herinneren, vertelt ze. “We verzamelden ons allemaal om de tv en staarden vol ongeloof naar de beelden. Ik weet nog dat ik dacht: dit kan niet, dit is niet waar! Het was zó erg, dat ik het gewoon niet kon bevatten. De hele dag zaten we met elkaar aan de tv gekluisterd, eerst op de redactie en daarna thuis."

"Voor mijn gevoel veranderde op die dag de wereld voorgoed. Mijn gevoel van veiligheid was weg, na 9/11.” En ook in haar omgeving, bij vrienden, familie en collega’s, merkte ze die verandering. “Ik reisde in die tijd iedere dag met de trein naar de Margrietredactie in Hoofddorp, en ik weet nog dat ik ineens veel alerter en banger was. Als ik iemand zag met een rugzak die zich een beetje verdacht gedroeg, dan brak het zweet me uit en wilde ik zo snel mogelijk weg. Het heeft heel lang geduurd voordat ik me weer veilig begon te voelen.”

'Ik vroeg nog of het een film was'

Inge Truijens, manager Mode, Beauty & Lifestyle bij Margriet, vertelt over haar herinneringen aan die dag: “Mijn man Marco en ik waren op vakantie in Canada, in de Rocky Mountains op 11 september 2001. We werden die dag wakker in een motel in het dorpje Banff, en Marco zette de TV aan tijdens het aankleden. Op het moment dat ik vanuit de badkamer terug de kamer inloop, zie ik op televisie de Twin Towers waar rook en vuur vanaf komen. Ik vraag Marco nog welke film hij aan het kijken is – want dit kan toch niet echt zijn?! En precies op dat moment, zien we live op televisie het tweede vliegtuig de tweede toren invliegen. We waren helemaal in shock van de vreselijke beelden die we zagen bij CNN. Het waren beelden die ik niet meer van mijn netvlies krijgt, waarbij je mensen uit pure wanhoop uit de torens ziet springen.”

“En dan is mijn vader ook nog eens jarig op 11 september. Het eerste dat we dus deden, is op zoek naar een telefoon om te bellen naar Nederland. We moesten natuurlijk vertellen dat we oké waren, en wilden hem toch ook wel even feliciteren. Op straat in Canada was het helemaal stil en wij wisten eigenlijk ook niet zo goed wat we moesten doen. Alle grenzen gingen dicht, alle luchthavens gingen op slot. Daarom hebben we toch onze vakantie maar wel afgemaakt; andere opties waren er niet. En ergens voelde het – hoe bizar dat ook mag klinken – ook wel veilig, zo in de verlaten bergachtige omgeving waar we waren. Toch waren we heel blij dat twee dagen voor onze terugreis, de vliegvelden weer konden openen. 9/11 is voor mij dus voor altijd verbonden aan dat moment in Banff en de televisiebeelden die op een afschuwelijke film leken.”

Beeld | Shutterstock

Bron | AD, Limburger,

Anne-Flore MullerShutterstock / Goran Backman

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden