null Beeld Getty Images/Cultura RF
Beeld Getty Images/Cultura RF

Tweede coronavaccin goedgekeurd door EMA: ook Moderna krijgt groen licht

Het tweede coronavaccin heeft groen licht gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Na de vaccinatie van Pfizer, is nu ook de coronaprik van Moderna goedgekeurd. Als de Europese Commissie het zwaarwegende advies van het EMA volgt, mag het Moderna-vaccin binnenkort in Nederland en de andere EU-lidstaten in gebruik genomen worden.

Volgens

het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) biedt het bij

94,1 procent van de mensen van 18 jaar en ouder bescherming tegen het

coronavirus.

Vragen over Modena-vaccin

Het beoordelingscomité van het EMA zou in eerste instantie maandag mogelijk al met een oordeel komen over het Moderna-vaccin. Toen hadden ze echter nog te veel onbeantwoorde vragen, waardoor het beslissingsmoment uitgesteld werd tot woensdag. En nu, op de dag dat de eerste Pfizer-vaccins in Nederland gezet worden, is er dus ook een tweede vaccinatie tegen het virus met een positief oordeel van het EMA. Volgens de wetenschappers van het geneesmiddelenbureau is het coronavaccin van Moderna veilig en effectief, en kan het dus ingezet worden binnen de Europese Unie.

Lees ook:

Wat is het verschil tussen het coronavaccin van Pfizer en Moderna?

Effectiviteit

Het Moderna-vaccin dat nu goedgekeurd is, zou dus voor ruim 94 procent effectief zijn bij volwassenen. De meeste mensen worden dus niet meer ziek, als ze na de prik, met het coronavirus in aanraking komen. Dit is aangetoond in een wereldwijd onderzoek door Moderna, waar ruim 30.000 mensen aan meededen. De helft van hen kreeg het echte vaccin, de andere helft een placebo. Om goed te werken, zijn er ook van het Moderna-vaccin twee prikken nodig. Tussen de twee injecties zitten 28 dagen. Na de laatste inenting, duurt het zo’n twee weken tot mensen maximaal beschermd zijn tegen het virus.

Bijwerkingen Moderna-vaccin

Vooralsnog is het Moderna-vaccin alleen geschikt voor volwassenen, stelt het EMA. Aan de onderzoeken deden geen kinderen mee, dus voor hen wordt nog geen groen licht gegeven. Ook zwangere vrouwen kunnen de prik volgens het Nederlandse CBG beter uitstellen. Deze instantie was namens Nederland betrokken bij de goedkeuring. Volgens het CBG zijn de bijwerkingen van het Moderna-vaccin “mild en kortdurend”; de meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn en zwelling op de prikplek. Ook vermoeidheid en koude rillingen zijn gemeld, net als: koorts, opgezette lymfeklieren, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en overgeven.

Lees ook:

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageren op aftrap coronavaccin (opens in a new tab)">

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageren op aftrap coronavaccin

Ook mRNA-vaccin

Het Moderna-vaccin dat nu is goedgekeurd, is vergelijkbaar met de prik van Pfizer die in december groen licht kreeg. Beide zijn mRNA-vaccins, waarin de genetische code van een klein stukje van het virus zit. Dit zorgt ervoor dat je antistoffen aan gaat maken, waardoor je dus immuun wordt. Een voordeel van het Moderna-vaccin ten opzichte van dat van concurrent Pfizer, is dat deze niet bij extreem lage temperaturen hoeft te worden bewaard. Het Moderna-vaccin is dertig dagen houdbaar in een gewone koelkast.

Gebruik in Nederland

Het is de bedoeling dit vaccin in Nederland te gebruiken voor onder andere de vaccinaties van bewoners van verpleeghuizen en thuiswonende 75-plussers. Ook huisartsen zullen het Moderna-vaccin in de komende maanden krijgen. Minister De Jonge schreef maandag aan de Tweede Kamer dat hij eind januari de eerste leveringen van het Moderna-vaccin verwacht. Kort daarna zullen de eerste prikken gezet kunnen worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Cultura RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden