null Beeld

Twee koninklijke generaties op staatsbezoek in Nieuw-Zeeland

Het koninklijk paar is op  staatsbezoek in Nieuw-Zeeland. Daar werden ze ontvangen met een welkomstceremonie van de Maori's. Daar wisten Willem-Alexander en Máxima wel raad mee, zoals prinses Beatrix en prins Claus bijna veertig jaar geleden vóór hen! 

Het welkomstritueel wordt een pōwhiri genoemd. Het doel van de traditionele pōwhiri was oorspronkelijk om de strijdbaarheid van de Maori te tonen en om na te gaan of de bezoekers wel met goede bedoelingen waren gekomen. Vervolgens legt een van de Maori's een rautapu op de grond. Wanneer de stok wordt opgepakt, betekent dit dat de bezoeker in vrede is gekomen.

De ceremonie wordt afgesloten met de hongi, ofwel de begroeting. In onze cultuur is deze vergelijkbaar met het schudden van de hand. De hongi bestaat uit het tegen elkaar leggen van de neus en het voorhoofd.

Willem-Alexander en Máxima doen gewoon netjes mee met de hongi.

In 1978 brachten prinses Beatrix en prins Claus een bezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland. Daar maakten ook zij kennis met de traditionele begroeting:

De NOS heeft ook beeldmateriaal van dat bezoek. Dat kun je hier bekijken.

Bron: nos.nl

Bekijk ook:

Dit wil je misschien ook lezen:

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden