null Beeld

Trijntje Oosterhuis: “Zingen is heel goed voor mensen die lijden aan een longaandoening”

Heb jij altijd al willen zingen met Trijntje Oosterhuis en Berget Lewis? Dan is dit je kans. Het Longfonds organiseert op zaterdag 26 januari het zangevenement ADEMNOOT in Eindhoven. Een enorme groep zangliefhebbers zal hier een megakoor vormen: "Het is de bedoeling dat we straks letterlijk de longen uit ons lijf zingen", vertelt Trijntje.

ADEMNOOT wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Of je nou alleen thuis onder de douche zingt, of onderdeel bent van een professioneel koor... Iedereen kan zich voor het evenement opgeven.

Longpatiënten

“Ik werd vorig jaar enorm geraakt door het bijzondere karakter van ADEMNOOT. We zingen met zoveel mensen: longpatiënten, maar ook koren en andere zangers die om diverse redenen meedoen om geld in te zamelen voor dit goede doel. De groep wordt elk jaar groter. We hebben nu al bijna duizend deelnemers! Het streven is om ooit het Guinness Book of Records te halen.”

Even oefenen...

Trijntje trekt het koor niet alleen. De deelnemers worden begeleid door een band die onder leiding staat van Ton van Diepen, dirigent van Popkoor Prestige. Daarnaast is er een gastoptreden van zangeres Berget Lewis. “Nadat de deelnemers zich hebben ingeschreven, kunnen ze de muziek downloaden op de website. We hebben meerstemmige arrangementen gemaakt op vijf mooie nummers. Iedereen kan voor zichzelf bepalen welke partij hij of zij wil meezingen."

‘Kippenvel tot je kruin’

"Ik kijk uit naar het moment dat we zaterdag beginnen met repeteren. Dan komen alle stemmen voor het eerst samen!” Na een ochtendje repeteren is het ’s middags tijd voor het concert. “En ik kan je verzekeren, dat zorgt voor kippenvel tot je kruin! Iedereen zingt letterlijk de longen uit zijn lijf. Veel deelnemers doen mee vanuit persoonlijke reden. Dat zorgt voor mooie, maar ook emotionele momenten.”

Zingen is goed voor de longen

Zingen heeft volgens Trijntje bovendien een positieve invloed op je longfunctie. “Er zijn maar weinig doelen die zo goed bij me passen als het Longfonds. Het klinkt misschien gek, maar zingen is heel goed voor mensen die lijden aan een longaandoening. Het verbetert de conditie van je longen, net als sporten. Het inspireert me enorm om te zien hoe mijn eigen passie voor muziek longpatiënten op de been houdt. Zingen is op zo veel fronten goed voor je. Het zorgt ervoor dat je een stofje aanmaakt waardoor je je gelukkig voelt, het is goed voor je longen en het haalt patiënten bovendien uit een sociaal isolement.”

Inschrijven kan nog steeds

In Nederland lijden zo’n 1,2 miljoen mensen aan een longziekte, zoals astma of COPD. Voor deze patiënten is ademen een voortdurende strijd. Het Longfonds en Philips werken daarom samen met onderzoekers aan oplossingen die het leven van mensen met longziekten kunnen verbeteren. Zet jij je stem in voor levensreddend longonderzoek? Inschrijven kan hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden