null Beeld

Treinreizigers opgelet: dít gaat er veranderen in de NS-dienstregeling

Reis jij regelmatig met de trein? Dan is de kans groot dat er vanaf 15 december een aantal dingen voor je gaan veranderen. Spoorbeheerder ProRail heeft namelijk vandaag de nieuwe dienstregeling bekendgemaakt.

De belangrijkste veranderingen? Er komen meer stoptreinen en intercity’s en de dienstregeling zal een stuk nauwkeuriger zijn.

Intercity’s en stoptreinen

Zo gaan er vanaf 15 december zes in plaats van vier intercity's per uur rijden tussen Amersfoort en Utrecht, komen er meer treinen tussen Eindhoven en Dordrecht én breidt de NS in de zomer de dienstregeling uit tussen Haarlem en Zandvoort. Ook gaan er meer stoptreinen rijden tussen Amersfoort en Harderwijk.

Lees ook: dit zijn de grootste ergernissen in het ov

Dienstregeling op de seconde af

Maar dat is niet alles: dankzij een nieuw planningssysteem kan de ruimte op het spoor komend jaar nog beter worden benut. Dit betekent dat het systeem niet meer per minuut gaat plannen, maar per tien seconden. Dit betekent dat een trein straks bijvoorbeeld niet meer stipt om 12.20 uur, maar om 12.20.10 uur vertrekt. Hierdoor wordt de dienstregeling een stuk nauwkeuriger dan nu het geval is.

Voller spoor

Nog een belangrijke verandering is dat het spoor steeds voller gaat worden. De NS meldde eerder deze week dat het aantal reizigerskilometers op het spoor het afgelopen half jaar is gegroeid met 4,6 procent, veel meer dan de maximaal 1,9 procent waarop gerekend was. NS en ProRail vrezen dat het spoor in 2027 helemaal vol zit, wat drie jaar eerder is dan verwacht.

Bron | Nu.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden