null Beeld

Tot december in lockdown? Het RIVM sluit het niet uit

De coronamaatregelen zijn weer aangescherp: de horeca is dicht, evenementen zijn verboden en de mondkapjesplicht zit eraan te komen. Dit alles geldt voorlopig voor vier weken. Toch laat het RIVM nu weten dat de gedeeltelijke lockdown mogelijk tot december nodig zal zijn. 

Vieren we kerst dit jaar in quarantaine?

Een lockdown tot december

Sinds de eerste aangescherpte coronamaatregelen eind september werden aangekondigd is het aantal besmettingen er niet minder op geworden. Jaap van Dissel van het RIVM laat dan ook aan de NOS weten dat hij voorlopig nog een lange periode verwacht waarin die aantallen zullen verhogen, voordat de besmettingscijfers mogelijk weer afnemen. Hij denkt dan ook niet dat over vier weken de nieuwe coronamaatregelen weer zullen versoepelen, maar dat we tot in december nog in deze gedeeltelijke lockdown zullen zitten.

Nieuwe maatregelen minder afhankelijk van gedrag

Inmiddels zijn er strengere maatregelen van kracht dan die eind september werden aangekondigd. Denk bijvoorbeeld aan de horeca die eerst tot 22.00 uur open mocht blijven, maar nu volledig is gesloten. En van geen publiek bij sportwedstrijden, tot helemaal geen wedstrijden meer. Volgens Jacco Wallinga, hoofd Modellering Infectieziekten van het RIVM, waren de eerdere maatregelen gericht op het gedrag van mensen. Zo waren het bijvoorbeeld meer adviezen dan harde regels. Maar een groot deel van de mensen paste hun gedrag hierdoor niet aan zoals tijdens de eerste coronagolf. De strengere maatregelen die nu gelden zijn minder afhankelijk van gedrag, waardoor deze hopelijk meer effect zullen hebben. Ook vinden zowel Van Dissel als Wallinga dat het kabinet eerder harde maatregelen had moeten nemen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een volledige lockdown en een intelligente lockdown?

Steeds opnieuw in lockdown

Hoewel een kerstfeest met een huis vol familie en vrienden er dit jaar hoogstwaarschijnlijk dus niet in zit, betekent het niet per se dat we steeds opnieuw in gedeeltelijke lockdown moeten tot er een vaccin is. Volgens Van Dissel is het lastig in te schatten hoe het de komende tijd zal verlopen, maar ontwikkelingen en innovaties bieden wel hoop. Bijvoorbeeld op het gebied van testen; inmiddels zijn er speciale coronasneltesten en blaastesten ontwikkeld om het coronavirus sneller te kunnen vaststellen. Ook hierdoor kan de verspreiding van het virus worden tegen gegaan en dalen hopelijk de besmettingsaantallen, waardoor de maatregelen weer versoepeld kunnen worden.

Bron | NOS, NU.nl

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Met deze week: een powerplan voor 50+, tips om zelf je haar te kleuren, een interview met Robert ten Brink en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden