null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Tóch een kleine versoepeling? Kabinet verlaat avondklok mogelijk naar 22.00 uur

Er staat ons teleurstellend nieuws te wachten in de persconferentie van vanavond. Daarin zullen demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekendmaken dat er helaas nog geen versoepelingen mogelijk zijn. Op eentje na, dan: de mogelijke versoepeling van de avondklok.

Volgens Haagse bronnen is de kans groot dat de avondklok een uurtje wordt opgeschoven.

Versoepeling avondklok voor zomertijd

De afgelopen tijd moesten we massaal vóór 21.00 uur thuis zijn, tenzij je een geldige verklaring op zak had. Maar burgemeesters pleiten er nu voor om die avondklok een uur later in te gaan, dus vanaf 22.00 uur. Zij noemen het ingaan van de zomertijd komend weekend, waardoor het straks 's avonds langer licht blijft, als een reden.

Ramadan

En Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, benoemde ook de ramadan die half april begint als motief. "Mensen willen met de ramadan hun familie bezoeken", verklaarde hij over het ritueel om na het vasten tot 21.30 uur bij familie langs te gaan. Dit kwam Aboutaleb op kritiek te staan. "Geen kerst, geen Pasen dus ook geen ramadan, gewoon net als iedereen eigen gezin maximaal één bezoeker", klinkt het onder meer.

Avondklok handhaven

Zomertijd of ramadan: het gros van de burgemeesters is het in elk geval erover eens dat de avondklok van 21.00 uur steeds lastiger te handhaven valt, weet NOS. Onder anderen Sigrid Kaag van D66 pleit ervoor om de avondklok volledig af te schaffen. Dat zit er niet in, maar de kans is volgens Haagse bronnen in elk geval wel groot dat we binnenkort tot 22.00 uur buiten mogen zijn. En zo hebben demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond tijdens de persconferentie hoogstwaarschijnlijk tóch een kleine versoepeling te melden. De persconferentie is om 19.00 uur onder meer te zien op NPO 1, RTL 4 en SBS 6.

Lees ook:

Man krijgt uitzondering van politie dankzij hartverwarmende avondklok-verklaring

Geen terrasje pakken met Pasen en nog meer versoepelingen die niet doorgaan

Want verder zal het een bittere pil zijn. Terrassen mogen nog niet open met Pasen, het hoger onderwijs gaat nog niet deels open en er komt niet meer ruimte voor de detailhandel. Die versoepelingen zijn nu vooralsnog opgeschoven naar halverwege mei of begin juni, mits de cijfers het toelaten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, de Telegraaf

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden