null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Tóch corona krijgen na dubbele vaccinatie, hoe kan dat?

De coronabesmettingen lopen weer flink op, terwijl inmiddels meer dan 80 procent van de Nederlanders boven de achttien gevaccineerd is. Onder de besmette personen zijn ook mensen die dubbel gevaccineerd zijn. Hoe kan het dat mensen toch corona oplopen ondanks dubbele vaccinatie?

Het betekent in ieder geval niet dat de coronavaccins niet werken. Virologen Coretta van Leer en Corine Geurts van Kessel leggen aan NU.nl uit hoe het zit.

Corona na dubbele vaccinatie

Hoewel het je misschien een beetje angstig maakt dat je alsnog corona kunt oplopen ondanks dubbele vaccinatie, is dit volgens Van Leer niet verontrustend. "De vaccins beschermen nog steeds goed tegen ernstige ziekte en tot nu toe ook tegen de varianten."

Na het krijgen van een coronavaccin bouw je antistoffen op, die je lichaam tegen het coronavirus beschermen als het je lichaam binnenkomt. Als je veel antistoffen hebt, word je niet of nauwelijks ziek. Na een tijdje nemen de antistoffen in je lichaam echter af, maar dit is normaal. Je afweersysteem bouwt namelijk ook geheugen op. Dat zorgt ervoor dat je lichaam reageert als je in aanraking komt met het virus. Maar het kan een paar dagen duren voor die reactie komt, en daardoor kun je ook na dubbele vaccinatie alsnog een paar dagen ziek zijn van corona.

Immuunreactie

Geurts van Kessel:"Wat je ziet is dat mensen de eerste dagen nog wel virus uitscheiden, maar dan komt de immuunreactie op gang en wordt het virus opgeruimd. Het is tot op heden heel zeldzaam dat gezonde, gevaccineerde mensen nog in het ziekenhuis belanden. Eigenlijk zijn dat alleen gevaccineerden die problemen hebben met hun afweer door ziekte of medicijngebruik", zegt Geurts van Kessel.

Lees ook: Geen anderhalve meter afstand meer, wel een coronapas: hoe veilig zijn de nieuwe regels?

Volgens de virologen is de kans groot dat de cellen in je lichaam het coronavirus je hele leven blijven herinneren, waardoor ze ook in de toekomst ingrijpen als het virus binnenkomt. Ze vertellen ook hoe deze zogenoemde doorbraakinfecties zijn voor ouderen en mensen die problemen hebben met het afweersysteem. Lees hier het volledige artikel van NU.nl.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden