null Beeld © Jitske Schols
Beeld © Jitske Schols

Tjitske Reidinga voor het eerst openhartig over blaaskanker

Actrice Tjitske Reidinga (48) speelt de hoofdrol in een nieuwe tv-serie over een vrouw met borstkanker: K van Karlijn. Een onderwerp wat dicht bij haar staat, want zelf werd ze ook getroffen door kanker. Zeven jaar geleden kreeg Tjitske Reidinga de diagnose blaaskanker.

Ze vertelt in de nieuwste Margriet voor het eerst openhartig over haar kankerdiagnose, de behandelingen én de zenuwen die ze nog altijd heeft voor controles.

Blaaskanker

“Ik heb zelf kanker gehad, een heel andere vorm, blaaskanker”, vertelt Reidinga in de nieuwste Margriet. “Het speelde bij mij zeven jaar geleden in de periode dat ik in theater DeLaMar speelde. Ik heb keihard doorgewerkt, ook na een operatie of behandeling stond ik zo snel mogelijk weer op het toneel”, zegt ze.

Blaaskanker komt relatief weinig voor bij vrouwen: mannen krijgen de diagnose maar liefst drie keer vaker. Ook zijn de meeste patiënten een stuk ouder dan Reidinga wanneer de diagnose wordt gesteld. Meestal zijn blaaskankerpatiënten rond de zeventig jaar oud wanneer zij de diagnose krijgen.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat Reidinga in een interview vertelt over haar kankerdiagnose. “Ik had geen zin in koppen met: ‘Tjitske heeft kanker’. Maar nu ik zelf een serie over kanker speel, is het heel raar om het er niet over te hebben.” Ze verwijst ze naar de televisieserie K van Karlijn¸ over een vrouw met borstkanker. De omgeving van Karlijn reageert heel heftig op de diagnose; Tjitskes eigen ervaring is dat het een stuk minder ernstig was. “Ik was er in een vroeg stadium bij. Maar ik werd ook opeens als een vrouw met een probleem gezien en dat wilde ik juist niet."

Zoons

De drie zoons van de actrice hebben volgens haar destijds maar weinig meegekregen van de ziekte. “Ik vertelde ze dat mama een heel mooie anemoon in haar blaas had en dat die weg moest. Het zag er namelijk uit als een soort wapperende bloem, ontdekte ik toen ze met een camera mijn blaas in gingen. Gek genoeg heel mooi, je verwacht dat kanker er heel lelijk en gevaarlijk uitziet. Voor de kinderen bleef het abstract. Ik lag af en toe en paar dagen op bed, maar was verder aan het werk.”

Kwetsbaar

Inmiddels is de diagnose blaaskanker zeven jaar geleden, maar Reidinga gaat nog altijd vol spanning naar de controles in het ziekenhuis. “Meestal is dezelfde verpleger er die mijn hand vasthoudt en die weet dat ik niet mee wil kijken op de monitor. Ik kijk naar hun gezichten of daar iets aan af te lezen is. Elke keer ben ik opgelucht als het goed is. Ik word zo vaak gecontroleerd dat ik wel het vertrouwen heb dat ze er snel bij zijn.” Ze denkt niet dat de kanker haar veranderd heeft. “Maar het doet natuurlijk wel iets met je. Je bent kwetsbaarder. Ik maakte mezelf minder kwetsbaar door hard te werken en veel grappen te maken.”

Het hele interview met Tjitske Reidinga, waarin ze onder andere vertelt over blaaskanker en haar zorgen rondom corona, is vanaf donderdag 7 januari te lezen in Margriet 03. Koop ‘m in de winkel of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Interview | Dorine van der Wind

Fotografie | Jitske Schols

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ilse van Roekel© Jitske Schols

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden