null Beeld

Tien tips om phishing te herkennen en te voorkomen

We kennen ze allemaal wel, valse mailtjes waarmee wordt gehengeld 
naar je bankgegevens, wachtwoord of creditcardnummer. Zo slim dat je er bíjna in zou trappen. Lees deze tips om phishing te herkennen en te voorkomen.

  1. Een bank vraagt nooit telefonisch of via e-mail naar financiële gegevens zoals pincode, bankrekening-, burgerservice- (BSN) of creditcardnummer.
  2. Ook vraagt de bank nooit om je pinpas of creditcard op te sturen. Als een bank een betaalpas vervangt, krijg je de nieuwe toegestuurd die je zelf in de geldautomaat moet activeren.
  3. De aanhef van een phishingmail is vaak onpersoonlijk: beste klant, geachte mijnheer/mevrouw, dear sir/madam. Bedrijven kennen de namen van hun vaste klanten en weten ook of diegene man of vrouw is.
  4. Er kan best Ziggo of Rabobank in het e-mailadres staan, maar als die mail door bijvoorbeeld een hotmail- of gmail account is verstuurd, weet je genoeg.
  5. Let goed op bij het inloggen: verloopt het proces anders dan je gewend bent? Onmiddellijk afbreken.
  6. Let op spelfouten en rare zinsconstructies. Vaak gebeurt phishing vanuit het buitenland en wordt bij het opstellen van de mail een vertaalcomputer gebruikt.
  7. Let op of het vertrouwde logo, de huisstijl of het kleurgebruik afwijkt.
  8. Klik nooit op een link die je niet vertrouwt. Ga er even voorzichtig met je muis op staan en dan verschijnt het adres waar de link werkelijk van is. Is dat niet het officiële computeradres van het bedrijf waar de mail afkomstig van zou zijn? Dan is er sprake van phishing.
  9. Bedrijven en instanties maken gebruik van een beveiligde verbinding; dat zie je door het hangslotje in de adresbalk, een adres dat begint met https:// en de (meestal) groene adresregel.
  10. Even snel internetbankieren in café of bibliotheek? Zodra je op een openbaar wifi-netwerk bezig bent – ook met een wachtwoord – ben je in principe een prooi voor internetcriminelen.

Tekst: Heleen Spanjaard

Foto: Sanoma Media Assets Delivery

Dit is een gedeelte uit het artikel 'Altijd op je hoede voor phishing. Laat je niet beetnemen' uit Margriet 2017-03. Je kunt editie 03 nabestellen via Tijdschrift365.nl. Je kunt het hele artikel ook online lezen via Blendle.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden