null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Testen zonder klachten: waarom heeft het nu wel nut?

Eerder werden we door de GGD en het RIVM opgeroepen om ons niet te laten testen zonder klachten. Toch mag je vanaf 1 december een coronatest doen als je in contact bent geweest met een besmet persoon, of je nu wel of geen klachten hebt. Waarom heeft het dan nu wel zin?

Door het nieuwe testbeleid zou je ook een stuk sneller weer uit quarantaine kunnen.

Vanaf 1 december testen zonder klachten

Heb je coronaklachten? Laat je testen. Dat was de regel. Maar per 1 december komt daar verandering in. Vanaf nu mag je je met én zonder klachten laten testen, mits je nauw contact hebt gehad met een coronapatiënt in je omgeving, een melding krijgt via de CoronaMelder of als dit uit het bron- en contactonderzoek van de GGD komt. Maar die test doe je wel pas op dag vijf na het laatste contact met de besmette persoon. Tot die tijd blijf je in thuisquarantaine. Word je op dag vijf negatief getest? Dan mag je weer naar buiten en hoef je dus de thuisquarantaine, die normaal tien dagen zou duren, niet af te maken. Blijf de dagen daarna wel alert op klachten, en laat je opnieuw testen als je toch coronaverschijnselen krijgt.

Lees ook:

Dit zijn de enige uitzonderingen op de mondkapjesplicht

Tegenstrijdig testbeleid

Hoewel veel mensen het fijn vinden dat ze zich nu ook zonder klachten mogen laten testen, roept dit nieuwe beleid wel vragen op. Zo stond er tot voor kort op de website van het RIVM nog dat testen zonder klachten zinloos is. Dat komt, omdat een negatieve test volgens het RIVM niet uitsluit dat iemand wel besmet is. Het kan zijn dat de coronatest het virus nog niet aantoont, omdat er op het moment dat iemand (nog) geen klachten heeft soms nog te weinig virusdeeltjes in de keel en neus zitten. Het kan volgens het RIVM enkele dagen tot meer dan een week duren, voordat er voldoende virusdeeltjes aanwezig zijn. Dat we per 1 december toch zonder klachten mogen testen komt volgens minister Hugo de Jonge, omdat de PCR-testen ‘behoorlijk betrouwbaar’ zijn, ook zonder klachten. De minister beaamt wel dat de test het meest effectief is bij klachten.

PCR- en LAMP-test

Ook het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet over het coronavirus adviseert, stelt dat de PCR-testen goedgekeurd zijn voor het testen van mensen zonder klachten. Daarnaast wordt per 1 december voor mensen zonder klachten ook de LAMP-test ingezet. Deze is sneller dan de meeste PCR-testen. Momenteel wordt nog onderzocht of ook de antigeensneltesten ingezet kunnen worden.

Lees ook:

Een coronatest gedaan? Dit gebeurt er met je gegevens en DNA

Coronavirus verder indammen

Volgens het OMT helpt het testen van mensen zonder klachten, die wel in aanraking zijn geweest met coronapatiënten, om het virus effectiever in te dammen. Nieuwe patiënten kunnen hierdoor eerder in quarantaine en ook het bron- en contactonderzoek kan eerder van start. Daarnaast wordt de quarantaineperiode hierdoor voor sommigen verkort van tien naar vijf dagen, waardoor de minister hoopt dat de quarantaineplicht beter wordt nageleefd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, RTL Nieuws, RIVM

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden