null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Terug naar de gedeeltelijke lockdown: deze maatregelen zijn vanaf donderdag weer van kracht

Eerder deze maand werd een verzwaarde lockdown aangekondigd. Dat betekende dat de bestaande coronamaatregelen aangescherpt werden en onder andere publieke ruimtes tijdelijk hun deuren moesten sluiten. Inmiddels zijn we twee weken en een persconferentie verder en mogen we weer terug naar de gedeeltelijke lockdown.

Voor wie het overzicht inmiddels kwijt is: déze maatregelen zijn daarmee vanaf donderdag weer van kracht. Hoeveel mensen mogen er bijvoorbeeld weer op bezoek komen?

Terug naar de gedeeltelijke lockdown

Door alle aanscherpingen, extra regels en eventuele versoepelingen zegt ‘terug naar gedeeltelijke lockdown’ je misschien niet meer zoveel. Want wat mag nou wel en niet? 3 november kondigden premier Rutte en minister De Jonge een verzwaarde lockdown aan die twee weken van kracht zou blijven, indien nodig met verlenging. Maar gelukkig is dat niet het geval, en draaien we de regels weer terug. Dat betekent dat vanaf woensdag op donderdagnacht de volgende maatregelen weer gelden:

Publieke ruimtes weer open

Publieke ruimtes zoals bioscopen, musea, theaters, dierentuinen, bibliotheken, pretparken en zwembaden mogen weer open. Daarvoor moet je wel eerst reserveren. Ook de buurthuizen en verenigingen gaan per 19 november weer open. Daarnaast geldt in binnenruimtes waar mensen zitten een maximum van 30 personen. Daarbij geldt wel een uitzondering voor uitvaarten, daar mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn.

Horeca blijft dicht

Terug naar de gedeeltelijke lockdown van twee weken geleden betekent ook dat de horeca nog altijd gesloten blijft. Ook evenementen blijven verboden.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een volledige lockdown en een intelligente lockdown?

Drie gasten per dag binnen, vier buiten

De afgelopen twee weken mocht je per dag maximaal twee mensen buiten je huishouden thuis ontvangen. Dat wordt weer teruggedraaid naar drie. Buiten mag je vanaf 19 november ook weer met maximaal vier mensen over straat, in plaats van twee.

Groepslessen, wedstrijden en publiek

Vanaf donderdag zijn groepslessen weer toegestaan. Buiten mogen er in groepsverband maximaal vier mensen tegelijk sporten. Wedstrijden en publiek blijven verboden, behalve bij topsport en voetballers van de Eerste Divisie en Eredivisie. Ook de sportkantines, kleedkamers en douches blijven gesloten.

Vanaf 1 december mondkapjesplicht

Naast het terugdraaien van de verzwaarde maatregelen, krijgen we er ook nog een maatregel bij: vanaf 1 december geldt er een landelijke mondkapjesplicht in publieke ruimtes. Hierover zal het kabinet binnenkort meer informatie geven.

Blijf thuis

Hoewel we na twee weken alweer terugkeren naar een gedeeltelijke lockdown, blijft het advies wel om zo veel mogelijk thuis te blijven. Dat betekent in je eentje naar de supermarkt, niet voor de lol winkelen, zo veel mogelijk thuiswerken en zo min mogelijk uitstapjes en reizen door het land. Ook voor reizen naar het buitenland blijft het dringende advies om dit tot half januari alleen te doen wanneer dit echt noodzakelijk is. Het Caribisch deel van Nederland valt niet onder het buitenland. Hier mag je nog heen, mits de eilanden geen code oranje of rood hebben.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Rijksoverheid.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden