null Beeld

Teken: wat kun je er tegen doen?

Afgelopen mei en juni is het aantal tekenbeten met maar liefst 13 procent gestegen. Tijd om even stil te staan bij deze beestjes. want de kunnen een hoop ellende veroorzaken. Maar hoe ontdek je een teek? En wat moet je dan doen?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht in juli, de piek van het tekenseizoen, ruim 400.000 meldingen, meldt Nu.nl. Gemeten over de eerste helft van dit jaar zijn er tot nu toe, in vergelijking met het gemiddelde van de laatste drie jaar, 8 procent meer tekenbeten geregistreerd.

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine spinnetjes die zich uit bomen en struiken laten vallen en zich op een warm en vochtig plekje van de huid willen nestelen, zoals de knieholte, oksel, bilspleet, lies en bij kinderen ook op het hoofd, achter de haargrens en rond de oren. Eenmaal op het lichaam zuigen ze zich vol met bloed.

Waar komen teken voor?

Teken komen vanaf het voorjaar vooral voor in bosrijke gebieden, met name gemengde loofbossen met een ondergroei van bosbessen of varens. Maar daarnaast houdt de teek zich ook graag schuil in dennenbossen en hoge grassen, evenals duinen en stadsparken. Het is dus altijd oppassen geblazen.

Hoe voorkom je tekenbeet?

Om te voorkomen dat je wordt gebeten door een teek, is het raadzaam om je lichaam zo veel mogelijk te bedekken met kleding, zodat teken niet op je huid kunnen springen. Als je na een wandeltocht weer thuiskomt, is het belangrijk dat je alle kleding even losklopt. En controleer je (naakte) lichaam.

Gebeten? Zo verwijder je teken!

Een teek (ongeveer 1 millimeter) is met het blote oog waar te nemen. Als hij zich al wat vol heeft gezogen met bloed, kan die wel zo groot worden als een speldenknop. Heb je een teek op je lichaam ontdekt, dan moet je hem zo snel mogelijk verwijderen met een speciale tekenpincet (verkrijgbaar bij de drogist). Haal die dus nu al in huis. Wanneer er een rode kring om de tekenbeet ontstaat als je griepverschijnselen krijgt, neem dan direct contact op met de dokter. Je riskeert dan namelijk de ziekte van Lyme. Deze infectieziekte kan leiden tot ernstige zenuwaandoeningen, spier- en gewrichtsaandoeningen en hartklachten.

null Beeld

Lees meer informatie over teken op www.tekenradar.nl. Daar vind je eveneens de tiendaagse verwachting van het activiteitsniveau van het nimfenstadium.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden